Ovako, iskreno ti preporučujem da zaboraviš taj CRT (monitor:Samsung crt 19 sm997mb). Znam, čitao si i svi govore kako se LCDi ne mogu mjeriti s CRT monitorima, i kako je to najkvalitetnije rješenje itd. Stvar je u tome da se pod time misli kako se kvalitetan CRT ne može mjeriti s LCD-om i to relativno stoji (iako svakim danom sve manje - ako uzmeš npr 21" Nec 2190UX za 10k kuna, rijetko koji CRT će se moći mjeriti s njim, a i takav košta također preko 10k kuna). Za 1500 kuna nećeš dobiti pravi kvalitetan CRT, već samo loš monitor. Ako želiš, možeš doći do mene (ako si iz Zagreba), i ja ti ga pokažem uživo i objasnim u detalje zašto ne valja (iako ćeš i sam lako vidjeti). Ja sam taj monitor uzeo za drugi / treći display, na njemu držim alate, menije, muzički player i eventualno mail i news reader, i platio sam ga par sto kuna, koliko i vrijedi.
Vidim da uzimaš komp za 10000 kuna, pa pretpostavljam da ne skupljaš kraj s krajem, tako da ti toplo preporučujem da skupiš 3000-3500 i kupiš neki relativno ok LCD. Davanje 1500 kuna za monitor je čisto bacanje novaca, i možda ti se na prvi pogled čini kao ušteda, ali vjeruj mi da je to skuplja opcija. Također ti se ne isplati uzimati rabljeni CRT više klase, jer iako ga možeš dobiti za male novce, opet se ne isplati, jerbo CRT počinje odlaziti nakon 3 godine, tako i da ako nađeš neki bolji monitor, teško da će biti korišten manje od 2 godine (pa računaj).
Najbolji CRT monitori su bili oni koji su koristili Sony Trinitron ekran, a takvi su se prestali proizvoditi 2001. godine, i jednostavno ih se ne isplati kupovati rabljene. CRT monitori koji se danas proizvode blijeda su slika pravih CRT-a, mahom su svi shadow mask (za razliku od aperture grille), i proizvode se od jeftinih i nekvalitetnih komponenti. To je jednostavno "cheap" consumer tehnika, i još jednom te najiskrenije savjetujem da izabereš neko bolje rješenje
(ako kažeš budget za monitor i za što bi ga većinom koristio), mogu ti probat preporučiti neki ok LCD model).