Tema: Gramofoni
View Single Post
Staro 18.10.2006., 19:07   #19
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor BrunoZG Pregled postova
ja cu rec da zvuk vinila ne valja . (on je vrhunski kad je ploča nova a nova je prvih par slušanja)
Nedostojna izjava jednog BruneZG. Ni Špiro Guberina kad je najljuci ovo nebi rekao. Tko nema kulturu odnosa prema ploci i znanje o potrebim esencijama samog rituala stavljanja/odrzavanja/stanke - nikad nije ni slusao gramofon.

Citiraj:
Sve ploče koje sam slušao bile su na HI-FI gramofonu i najboljoj shure zvucnici.Kad to sad pustim ne mogu vjerovat kolko je to lošije od skoro bilo kojeg MP3,krčanje šuštanje a i basiči su ishlapili malo.
Naj zamerit, ali motorac + Shure, zbilja nije neki sonicni domet. S tim da i naj osrednija zvucnica ekonomske klase, ako je nova i dobro postavljena nesmije imati karakteristike koje ti opisujes. Upravo si stavio opis "igle" koja je za otpis ili nije dorasla zadatku.

Da ti nisi mozda kao u jednoj epizodi Grupe TNT kad im je Visost poslala plocu sa uputama za tajni zadatak - mozda sa nekim bademom ili kosticom isao preko tih ploca, pa ih tako slusao?

Vrhunski podesen set, nema niti suma, pucketanja ni ostalog folklora koji ljudi vezu za gramofon. Gomile blind testova, gdje iza zavjese demonstrator slusateljima pod punom glasnocom izmjenjljuje materijele izmedju CD-a i LP-a niti na trenutak nedaju nagovijestiti kojim se izvorom zvuka upravo u tisini izmjenjljuje novi materijal za slusanje.

Citiraj:
Mnoge koje su kupljene nove već su krčale out of the box.
Ovo je sasvim druga problematika, ali oprostiti ces sto mi se neda pisati dodatni kilometarski post i objasnjavati vaznost gramaze ploce i zasto ozbiljne edicije imaju ozbiljnu tezinu. Kod pravilnog cuvanja ploce...

Ploci su se ozbiljni proizvodi previse minuciozno posvetili da nisu itekako razmisljali kako plocu ocuvati da se nimalo ne trosi ili da kod kontakta bude kroz veliki period neznatno trosenje.

Pogledas li pazljivije ovaj Prestige :

Primjetit ces da ima dvije rucice za opsluzivanje, na prvoj, takodjer doslovno malu preciznu 'kefu' kist koji lagano ulazi u bradu i "vozi" ispred igle, te cisti put za sve moguce nepravilnosti ili prasinu. Ovo je samo kap u moru od pomagala koja su zaduzena za trajnost ploce. Za modele koji nemaju sat, koji tocno oznacuje trajanje igle, svaki ozbiljniji vlasnik zna da je postivanje zadane satnice trajanja prema specifikaciji proizvodnje zvucnice sveto pismo. Sad se sam zapitaj zasto ti Shure nije ostavio u posti takvu uputu, kad vec nije uz proizvod

Nakon prvog slusanja stvara se i lagana temperatura u samoj brazdi, pa se onda zna i koliko interval treba pauzirati sa ponavljanjem...tako dalje i tako blize, za neki drugi put.

Jos sredinom 80-tih za HiFi prakticare su radjeni modela zatvorenog tipa. Loaderi koji su bili potpuno automatizirani. Recimo nalik LD-u (Laser Disc) ili doslovno uvecanom CD-u ili LD WORM-u. Nakon sto si stavio plocu (uvukao) u uredjaj, nije vise postojala sansa (osim ako ga ne bacis kroz prozor) da se ploca ikako haba. Mogao si samo skakati po naslovima ali nista vise.

JVC je imao krasna dva modela.

Takodjer tu je za High End stvoren vec odavno i Finial koji laserom ocitava
samu plocu i nema uopce fizickog kontakta sa istom.

Vlasnik Chiba, ostao mi je u pamcenju kao izrazito neuljudna osoba.

Ovaj nacin nece bas biti usporediv za najboljim mehanickim arsenalom, zbog nikakve mogucnosti na utjecaj podesavanja zvuka prema preferenciji vlasnika.
No i dalje ambiciozan uredjaj.

Citiraj:
Autor BrunoZG Pregled postova
Imao sam sve ploce od Duska Lokina, posebno jedan sa njegovom slikom na omotu. tocno sam se tako cesljao godinama i zamisli, netko mi ukrao bas tu plocu! Nakon toga zgadila mi se i ploca i gramofon, pa kako da mi ukradu bas album sa frizurom

Nezgodno

Oprosti, da sam znao za ovo, mozda uopce nebi postao.

'
Visage je offline   Reply With Quote