View Single Post
Staro 15.10.2006., 17:06   #6
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor McZantex Pregled postova
Dakle konfa za gaming, surfanje, photoshop, oc-at ću.
Mislim da ću moći kupovati preko firme pa me zanima kakvi su popusti, jeli to –22% PDV-a ili manje/vise?

Originalno imam 9k kn, max 9500.
Konfu kupujem za 2-3 tjedna pa predlazite sve cega se sjetite...
Ovako, već sam nekoliko puta vidio kako ima nejasnoća oko kupovanja preko firme, PDV-a i slično.

Ako nešto košta 12000kn, onda to moraš i platiti 12000kn. Period. Ako imaš firmu, i u dućanu kupiš proizvod uz s R-1 račun, plaćaš njegovu punu cijenu. Prednost kod takvog načina plaćanja je što se PDV okreće, odnosno kasnije tijekom poslovanja firme taj PDV se prebija (kada tebi netko plaća uslugu / proizvod s PDV-om i sl.). U ovom slučaju tih ~2k kuna nikada nećeš dobiti kao živi keš na ruke, niti ćeš moći platiti sumu bez PDV-a (osim u određenom slučaju, sad ću o tome).

Postoji situacija kada možeš dati cifru bez PDV-a za proizvod - u slučaju da ti keš nekoj firmi, tada im daješ sumu bez PDV-a, iako oni zatim plaćaju punu cifru (s PDV-om). Njima se to isplati jer dobijaju živi keš u ruke (a svatko tko ima firmu dobro zna koliko je to teško i koliko vrijedi), a PDV se kasnije okreće, tako da oni ne gube taj PDV, a dobijaju živu lovu. Drugi izraz za to je pranje novca i ilegalna je djelatnost (nije da će te netko uhapsiti ili procesuirati zbog toga, to svi rade, ali nek' se zna).

Zaključak: ako imaš vlastitu firmu, s računa ti se skida puna cifra (ali se PDV poslije okreće, tako da ti se isplati kupiti na taj način), ako daješ keš prijatelju, rođaku i sl. da on kupi preko svoje firme, tada mu daješ cifru bez PDV-a (budući da se tada njima PDV okreće, a izvlače živi keš).

Sami sustav PDV-a je malo kompleksniji nego što sam ovdje objasnio, ali nisam htio ići u preduboke detalje, budući da to ionako u ovom slučaju nije važno.

Što se tiče samog iznosa, kod manje-više svakog dućana s računalnom opremom, cijena je izražena s i bez PDV-a, pa ćeš lako izračunati o koliko se novca radi (ako iz nekog razloga nisu navedene cijene bez PDV-a, uzmi konačnu sumu konfiguracije i podijeli je s 1.22 i dobit ćeš cifru bez PDV-a).
gorluk je offline   Reply With Quote