View Single Post
Staro 14.10.2006., 02:22   #25
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Ok Fish, sad mi već ima smisla. Sorry, ali stvarno mi je onaj post gore izgledao kao "ej ja ti znam složit bolju konfu od tebe buraz, al' ti neću reć'" :)

Dakle, da krenem redom. Što se tiče para (napisao sam malo nejasno, istina, budući da sam u jednom postu stavio cifru trenutne konfiguracije, a u drugom koliko mi je još ostalo love). Znači imam 10000 kn na raspolaganju (komp dobijam kao kompenzaciju za dug). Nije obavezno da ih sve utučem, ali je jednostavnije, budući da u suprotnom ostaje 1000-2000kn, a i meni i frendu više odgovara da se toga riješimo jednim udarcem i mirna Bosna.

Što se tiče same namjene računala, najbolje da opišem što većinom radim i kakav mi je workflow. Kao što sam rekao, bavim se grafičkim dizajnom i ilustracijom. U grafički dizajn se manje-više zna što ulazi (prelomi, vizualni identiteti, naslovnice knjiga / cd-a, letci itd.), a što se ilustracije tiče, velik dio toga crtam tušem i perom, zatim skeniram, eventualno počistim i koloriram, ali također radim i 100% digitalnu ilustraciju s Wacom Intuos tabletom. Aplikacije u igri su: Adobe Photoshop, Illustrator i InDesign, te Painter za neke stvari koje mi odradi bolje od Photoshopa. PS i Illustrator upaljeni su svaki dan, često istovremeno, i manje-više cijeli radni dan su u aktivnom pogonu (svakodnevno).

To je to, što se tiče obaveznog i svakodnevnog posla. Zatim slijedi 2D animacija. Workflow je kao i kod ilustracije; crtaći stol -> skener -> ink & paint -> compositing (i tu je također dio 100% digital, s Wacom Intuos 3 tabletom). Aplikacije: Adobe After Effects, TV Paint Animation (Mirage), te jedan od ink & paint programa (Toon Boom, Animo...). Ovo nije primarna djelatnost i neće se vrtit svakodnevno. Npr. sad sam dobio motion graphics gig za televiziju, špice za jednu novu emisiju. Znači takav tip posla uletio bi s vremena na vrijeme, ali nije primarna djelatnost i navedene aplikacije rjeđe će se pokretati u odnosu na PS i Illustrator (povremeno).

Treće, 3D. Ako se u nekom 2D projektu (bilo static, bilo motion) pokaže potreba za implementacijom npr. nekod 3D objekta, bilo bi ok da mogu na istoj pili odraditi i to. Napominjem kako sam tip 3D-a neće biti previše zahtjevan - nikakav photo-real, nikakve grandiozne bitke robota, nikakav komplicirani particle ili fluid sistem, već npr. neki non-photo real likovi, znači stilizirano i recimo "cartoony" (znači neće biti ni nekog pretjeranog broja poligona). Aplikacije: najviše Luxology Modo (modeling + static rendering), za eventualnu animaciju XSI / Messiah Studio. Ovo spada u najrjeđe korištenu grupu aplikacija (rijetko).

Ostala je dakle zabava. Već sam napomenuo, igre ne igram, i one ne bi trebale utjecati na izbor komponenti. Budući da pitaš, stvarno je iskreno, nije da se pravim neki ozbiljnjaković, a ono jedva čekam gaming rig i Photoshop palim jednom u tri tjedna :). Ako se tu i tamo zaigram, upalim VisualBoy Advance i Super Mario Land 3, Zelda: Link To The Past i sl., tako da mi definitivno ne treba gaming rig. Pod zabavu bih prije stavio muziku, dakle aplikacije: Ableton Live, nešto VST-a (Native Instruments i sl.), Logic Audio i Max / Msp + Jitter (dobro, Jitter spada pod video). Znači, umjesto da se igram s pucačinama i RTS-ovima, zavrtim Max ili Ableton. Te aplikacije spadaju pod zabavu, budući da nisu namijenjene zarađivanju, ali bi se npr. mogle vrtiti češće od 3D-a, ovisno o situaciji. Imam eksternu M-Audio karticu, tako da mi nova ne treba. (povremeno).

Internet (torrenti itd.) bi ostao na ovom kompu, ali bih trebao umrežiti novi komp s ovim, plus još jednim, tako da sva tri dijele datoteke i ADSL vezu.

Komponente sam okvirno naveo, znači definitivno bih išao na Core 2 Duo procesor i Asus ploču. Diskove sigurno mislim imati u RAID-u u jednom trenu, ali brijem da ne bih sad odmah kupio 4 barice i stavio ih u desetku ili sl., već bih s vremenom dodavao diskove, kao i memoriju (do 4GB). Ne bih uzimao pro karticu, pošto mi za ono što ću raditi na kompu pretpostavljam ne treba takvo rješenje (znači nema kompleksnog 3D-a, nema NLE HD video editinga), budući da su Quadro i Fire namijenjene takvom tipu korisnika. Što se Matroxa tiče, njihova je navodna prednost "izvrstan 2D", a budući da sam naveo kako mi je 2D primarna djelatnost, to bi bilo logično rješenje, ne? Samo stvar je u tome da je ta fama o 2D Matroxu imala smisla 1995, kada je stvarno postojala osjetna razlika između Matroxa i konkurencije, ali danas se situacija bitno promjenila, samo je fama ostala i ponavlja se kao mantra (btw. imao sam G550). Možda za neka video rješenja Matrox ima smisla i isplativa je investicija, ali za Photoshop i Illustrator - čisto sumnjam. 90% kućišta u prodaji su mi uglavnom gadna ko govno, ovaj Centurion 5 White još kako-tako (doduše trebam ga vidjeti uživo). Računam kako to računalo ne bih mijenjao slijedećih ~3 godine, osim već spomenutih disk / RAM upgradea.

Ukratko,

Budget: 10000kn

Namjena: Photoshop + Illustrator (1) / After Effects, TV Paint Animation, Ableton Live, Logic Audio (2) / Luxology Modo (3).

Oko monitora se još dvoumim, ili Apple Cinema Display 23" (~9500kn), ili 23" Philips 230WP7NS (~7500kn), ali to nema veze s ovom kompenzacijom, to ide iz džepa. Ako netko ima iskustva s ovim Philipsom, ili ako zna kakav je u odnosu na ACD (budući da koriste istu matricu), nek viče.

Prvom polovicom 2007 namjeravam ubosti i laptop, pa ću uzeti MacBook Pro (17" najvjerojatnije), tako da ću imati i Mac. Spominjem taj Mac ovdje jer se normalno nameće pitanje kupovine Maca, jerbo se bavim grafikom. Kako namjeravam utući do 20k kuna u komp s monitorom, otvara se opcija iMac 24" / 2.16MHZ / 250GB / 7300GT, koji košta 17000kn. Osobno nisam siguran kako je to bolja opcija (em je iMac, em nema toliko kvalitetan display kao 23" ACD), iako mi je više ljudi sugeriralo kako je to bolji ubod. Mišljenje? (PC + Mac laptop / iMac + PC laptop)

Eto, to bi bilo to, hvala svima što su ponudili mišljenje...
gorluk je offline   Reply With Quote