Citiraj:
Autor mc_fish
aha...a raptor ce sluzit za??
nadalje 1000 kuna za ram??????i to 2 gige?zar sam ja poludio ili?
Napajanje: Fortron 500 BlueStorm -fakat postoji daleko bolje za te pare...isto tako 500w??
Grafička: Gainward Bliss 7600GT, 256, 2xDVI, TV-i ti se bavis 2d 3d obradom???
ne klokas...ok a sto ce ti onda oc ram? bio bi ti svakako i predobar bilokoji ram isto tako onda tu dolazi pitanje samo 2 gige?
ajmo ovak...dogovori se sam sa sobom sto oces jer ovako ne da nemogu...vec NE ZELIM radit
edit: da se razmemo...ovo je samo bio prelet...: hitthewa
|
Ok, hvala na savjetu, ali bilo bi mi jasnije da je post malo smisleniji i više u duhu hrvatskog jezika.
Prvo, nisi mi dao niti jedan savjet (za razliku od drugih), već si samo komentirao kako to ne valja. Drugo, ja nigdje nisam napisao da sam vrhunski poznavatelj cjelokupne računalne tehnologije i ponude komponenti na tržištu (inače ne bih ni otvarao ovakav topic, ne?). Dakle, nisam otvorio topic kako bih se hvalio hebeno i optimalno složenom konfiguracijom, već sam napomenuo kako je ovo ugrubo složeno i da molim savjet oko eventualno boljih odnosno primjerenijih komponenti.
Što se tiče tvojeg "preleta":
Citiraj:
Autor mc_fish
aha...a raptor ce sluzit za??
|
Za sistemski disk / Photoshop scratch disk. Zato i pitam da li to ima smisla, jer nisam nikad koristio Raptor, niti ne znam što bi konkretno dao u radu, pa zato i pitam. Rado ću poslušati tvoj savjet, ako mi objasniš zašto bi to bilo glupo.
Citiraj:
Autor mc_fish
Napajanje: Fortron 500 BlueStorm -fakat postoji daleko bolje za te pare...isto tako 500w??
|
Ok, koje i zašto?
Citiraj:
Autor mc_fish
Grafička: Gainward Bliss 7600GT, 256, 2xDVI, TV-i ti se bavis 2d 3d obradom???
|
Napisao sam sasvim jasno čime se bavim - grafičkim dizajnom i ilustracijom, rjeđe animacijom (i to ne pretjerano zahtjevnom - skeniranje crteža, te zatim ink & paint i compositing, a nikako neka "stavio sam 9 x filtera, 15 y filtera i 24 z filtera, na 49 layera), a 3D bih zavrtio jako rijetko, ukoliko se pokaže potreba za implementiranjem 3D-a u neki 2D projekt (i tada većinom modeliranje / rendanje u Lux. Modo-u). Koju bih onda karticu treba po tvojem mišljenju? (samo mi molim te nemoj reći Matrox ili Quadro FX jer A: Matrox sam imao, i to je porez za budale, i B: Quadro mi ne treba jer ne slažem nikakav 3D workstation). Ako ćemo o grafičkim karticama i mojoj struci, Macovi su standard u grafičkoj industriji, i u najnovijim MacPro modelima standardno dolazi 7300GT (kao opcija može se nadoplatiti ATI 1900XT ili Quadro FX4500), i 90% grafičkog dizajna danas u svijetu se radi na takvim, odnosno slabijim karticama, budući da se po defaultu nalaze u Mac računalima).
Citiraj:
Autor mc_fish
ne klokas...ok a sto ce ti onda oc ram? bio bi ti svakako i predobar bilokoji ram isto tako onda tu dolazi pitanje samo 2 gige?
|
Da li si pročitao što sam napisao? Naveo sam kako se ne razumijem u razlike kod rama, i upravo zato sam pitao da li ima smisla ulagati u neki skuplji ram, jer ne znam što to znači za konkretni rad i meni potrebne performanse. Da, mislim da mi je najpametnije staviti sada 2GB rama, a novac rasporediti negdje drugdje, jerbo ionako planiram s vremenom ubaciti još rama (npr. mogu slijedeći mjesec dodati još 1GB stick, pa mjesec nakon toga još jedan).
Citiraj:
Autor mc_fish
ajmo ovak...dogovori se sam sa sobom sto oces jer ovako ne da nemogu...vec NE ZELIM radit
|
Pa otvorio sam topic upravo da bih se "dogovorio", odnosno savjetovao s ljudima kako da rasporedim novce u konfiguraciji, a ne "sam sa sobom". Rekao sam na koji način ću koristiti računalo i koliko novca imam, što bih još trebao?