Citiraj:
Autor hash
zvuci divno ali te ne razumijem bas
|
To je i bila osnovna predpostavka.
Citiraj:
program pisem isto kao da pisem u c-u?nisam nikad nes tak radio u linuxu al znam neke osnove c-a, ugl sam radio u devc++
|
Na ovoj razini, okruzje u kojem radis je manje vise nebitno, jer nemas sistemske funkcije koje bi ti bile eventualno bitne, bar ne za neke "primitivne" izracune.
Citiraj:
n@|N - sta ovo predstavlja? n element N ?
|
Da je n element iz skupa prirodnih brojeva.
/snip
Ne bas.
Mlad si ti jos, nauciti ces, samo te
zajebavam malo, cisto zato sto ti je Google nepoznanica.
No u stvari, u cemu je point. Prime95 je programcic koji trazi Mersenneove prime brojeve, koji odgovaraju zapisu 2^n-1. Vec smo rekli da ti brojevi uzimaju kao temelj predpostavku da je svaki n@|N, ako je 2^n-1 prost broj, onda i n prost broj. Dokaz bi isao otprilike ovako:
Pretpostavimo suprotno; 2^n-1 je prost a n slozen, tj. da postoje
x,y@|N, x>1, y>1 takvi da je n=x*y -> Tada se 2^n-1 moze zapisati kao:
2^n-1 = 2^(x*y)-1 = (2^x)^y-1 = (2^x-1)*(2^(x(y-1)) + 2^(x(y-2)) + ... + 2^x + 1)
odnosno, 2^n-1 se moze faktorizirati pa nije prost. Ovdje imamo kontradikciju s pocetnom tvrdnjom, pa zakljucujemo da ako je 2^n-1 prost, i n mora biti prost.
Sto nam omogucuje ovaj dokazcic? Pa umjesto da defiliramo sve brojeve iz N, mi uzimamo samo one proste i provjeravamo je li broj zaista prost. Prime, konkretno, koristi Lucas-Lehmerov test za provjeravanje je li 2^n-1 zaista prost broj.
Citiraj:
jel ima neki jednostavan nacin da provjerim dal je broj prime ili moram dijeliti sa svim brojevima pa provjeravat dal je cjelobrojni ostatak nula za svako djeljenje?
|
Naravno da ima brzih metoda. Cak i ove primitivne se mogu ubrzati tako da provjeravas samo brojeve do sqrt(x) broja za kojeg smatras da je prime (a ne do x-1) te da izbacis sve parne djeljitelje osim broja dva. Kao sto gore rekoh, Prime koristi Lucas-Lehmerovu metodu za provjeravanje primea, a kako ona radi mozes naci na pregrst mjesta po internetu.
Citiraj:
nekak mi se neda to sve radit sad.... ja bi radje gotovo rjesnje ako ima, moze i kod od prime95 pa mi onda kazete kak da to iskompajliram u linuxu
|
Ima, ima. Use the Google, Luke.