View Single Post
Staro 07.08.2003., 09:10   #21
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Originally posted by dpajur
a prikaz boja? lcd ima pozadinsko svijetlo, i zbog toga imaju uzasnjih problema s prikazom crne boje i bilo kakvih tamnih nijansa.
Baci pogled na nove MACove LCDe, 17" i vece. Iznenadit ces se. Ne kazem da su savrseni, ali bolji su od vecine CRTova.
Citiraj:
dodatno, lcd ima daleko losiji refresh rate, lockiran je na jednu i samo jednu rezoluciju, dok su ostale "emulirane" interpolacijom ili ekstrapolacijom piksela.
Kao sto sam vec rekao, 60Hz na LCDu je daleko stabilnija slika nego 100Hz na CRTu. Naravno, ako nije neispravan LCD (ima i toga). To s rezolucijom bi se moglo raspravljati. Slazem se da LCDi imaju jednu jedinu "pravu" rezoluciju, ali CRTi niti nemaju "pravu" rezoluciju,ali zbog nacina prikaza slike daju uvijek poprilicno ostru sliku (teoretski gledano) na velikom broju razlicitih rezolucija. I tu je velika prednost CRTa.
Citiraj:
i za secer na kraju, lcd ekrani pate od mrtvih piksela, i nijedan proizvodjac nece zamijeniti ekran zbog jednog mrtvog piksela, vec svi imaju svoje specifikacije, koje uglavnom zavrsavaju na nekih 10-tak mrtvih piksela, sto bi mene osobno odvelo u ludilo
Da, to je bolna tocka LCDa, i upravo zbog toga su toliko skuplji od CRTa. Naime, pri proizvodnji LCD matrica ima zamijetan broj neispravnih, pa su u cijenu finalnog LCDa ukljucene i neispravne matrice.
Osobno se grozim neipravnih pixela na LCDu, ali osobno zastupam misljenje da bi se prije preuzimanja LCDa moralo pogledati kako radi i dali ima neispravnih pixela. Ne kazem da su trgovci uvijek tako susretljivi, ali najde se pokoji.
Citiraj:
nije to neka tehnologija kojoj bih se previse veselio, osim da je jeftinija od crt-a, a to je jos uvijek daleka buducnost.
Veselim se toj tehnologiji jer manje umara oci i mozak, upravo zbog "nedostatka" titranja slike. Kako 8 i vise sati na dan buljim u monitor, LCD bi bio pravi melem za moje oci.