View Single Post
Staro 04.10.2006., 01:00   #11
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
Jedno noobovsko pitanje:

A co to je tearing?
Pokreni Doom3, Quake4 ili Prey pa ces vidjet u roku od dvije minute
EDIT: Evo kako izgleda:
http://www.tweakguides.com/images/GGDSG_19.jpg
Ukratko, to je famozno lomljenje slike, uzrokovano time sto monitor ne moze pratit grafu, a to je opet usko vezano za frekvenciju osvjezavanja monitora.
Iako imam CRT, tearing mi JAKO smeta i bas sam nedavno otkrio kako je najbolja igrivost kad je broj FPS-ova identican frekvenciji osvjezavanja monitora.
A to se postize ukljucivanjem Vsync-a. (u biti se ukljuci i triple buffering)
Bas danas sam nesto prckao oko tih postavki, prvo sam uljucio V-sync(+triple buffer preko dxtcontrol programa) na 1024x768 i 85Hz, isprobavao u HL2, tearing je nestao, igra ide glatko kad je framerate 85Hz(mjereno fraps-om), medjutim cim se framerate padne ispod tih 85FPS-ova, na jedno 70, a igra pritom trza. Zatim smanjim frekvenciju osvjezavanja monitora na 60Hz(znam, bole oci), framerate je zalijepljen na 60, sve ide glatko! Nema tearinga, nema stekanja, dokle god je tih 60.
Da stvar bude jos zanimljivija, igra je stekala prije ukljucivanja Vsync-a, i to kad je framerate bio preko 100FPS! Tad mi se javljao i tearing.

Sorry na poduzem postu, sve ovo me jako zbunjuje. Zar ne bi trebalo da igra leti na 100+ FPS? Kod mene je slucaj da radi samo ako je ukljucen Vsync i frekva osvjezavanja monitora 60Hz. Na 85 ne moze upravo iz razloga sto on povremeno padne ispod tih 85, ali koliko sam dosada vidio(a nisam bas puno igrao) ne pada ispod 60. Sve je bilo na max, 4xAA, 16xAF, framerate jednak pri 1024x768 i 1280x1024, dakle konfa nije usko grlo.

Zadnje izmijenjeno od: SRV. 05.10.2006. u 14:07.
SRV je offline   Reply With Quote