Prije kupnje ičega, provjerit jesu li temperature stvarno takve kakvima ih prikazuje senzor matične. Load za bartona od 68°C je loše.
Popipaj bazu od coolera na procu i odmjeri jel stvarno 68°C.
A sljedeće, moja preporuka:
Makni sve iz kompa, očisti kompjuter od prašine, napajanje također, ventove sa kistom. Makni cooler sa proca (ako neznaš sam, pitaj nekoga koji zna, da ne sje*** jezgru), očisti ga od prašine, očisti jezgru od paste (da nije nešto zagorilo).
Vrati sve natrag, sredi si kablove (imaš dobar thread - nekaj sa kablovinje job) pa da dobiješ neke ideje kako što sakriti.
Ventilatore smanjiti na 7V po uputstvima od Bubbe (podforum case moding), izbaciti one koji nisu potrebni ili koju su preglasni, makar na 7V.
Jer, vjeruj mi, 2 ventilatora na ispuhu su uvrh glave za izbacivanje toploga zraka. Jedan 120mm na vrhu je fenomenalna stvar pošto je topli zrak uvijek iznad hladnog.
Ako ti se HDD pregrijava, staviti i ispred njega 120mm vent (nije važno dal on od nekud dobiva friški, samo neka nekaj puše po HDD-u).
Mislim da se sa malo dobre volje i vremena, te eventualnim troškovima od 50-tak kuna može svako kučište utišati, ne do granice nečujnosti, no ipak, da se jedva čuje.
Uglavnom, moraš odrediti što ti proizvodi najviše zvukova u kučištu, a ne bi bilo loše niti da kažeš koje komponente sve imaš i koje kučište imaš...