U životu sve ide teže kad ocekuješ dobit puno za malo no valjda nije nemoguće...
Imam glasniji komp ciju buku uzimam zdravo za gotovo jer sam u usporedbi s drugima(tišima) buku svog opravdavao s tim da je:
a) bolji od nekih starijih pa se i mora više grijat (trebaju mu ventovi)
b) stariji od nekih novih koji su suvremena tehnologija pa se samim tim manje griju...
a muka/samosvjesnost da trpim nešto nenormalno mi je pocela kad sam došao u priliku cuti / ili bolje receno kad nisam cuo tuđi komp koji kao ni moj nije bio ništa specijalno a opet je sve radilo u redu.
U usporedbi s tim ova moja buka je nenormalna a njoj najviše pridonosi TT Extreme Volcano 12 na procu s nekih svojih 6000 rpm te par strateski rasporedenih ventova po kutiji koji su se namnožili tokom vremena. Uvlaće zrak jedan iza prednje maske,te jedan nasuprot grafe i jedan nasuprot proca a izvaće jedan na zadnjoj strani i jedan na vrhu... sve u svemu kad upalim komp samo što ne dođe stjuardesa s obavjesti da nisam zavezao sigurnosni pojas : baad :
Najradije bih sve to pogasio ali me strah da nebi bilo dovoljno cirkulacije kroz kućište te da se moja želja za tišinom ne odrazi nepovoljno za komp jer je uz sav taj protok zraka temp proca pri butanju u biosu (AMD Barton 3000+ 400FSB) poviših 68 st.
Znam da bi se ovo najlakše rješilo s savjetima tipa 'kupi kućište X koje je bolje od tog tvog y kojeg sad imas' ili 'kupi napajanje X koje je bolje/tiše.....'
No nekako mi nema smisla ulagat u stari komp pa bih ovo htio rješit najbezbolnije tj. s što manje trošenja financija...
Onaj tihi Zalman mi je pao na pamet no nažalost poviše trenutnog kulera do napajanja ima jedva 5mm slobodnog prostora te Zalman nema šanse da stane ako mu ne opilam trećinu hladila i venta : lol2 : ...
jedina opcija na prvi pogled mi je izbacit napajanje NA komp da utišam unutrašnjost s tišim kulerom no smisao toga je upitna jer napajanje samo po sebi doprinosi toj buci pošto ima 2 normalna venta u sebi...
Mogao bi ga jedino stišat da izvadim te ventove iznutra,,,okrenem napajanje naopako te umjesto lima na vrhu stavim neku mrežu da tupli zrak može prirodno prema gore ...ili ćak jedan veći 12 ili 14 cm vent? no neznam koliko bi te 2 opcije bile zdrave pošto pretpostavljam da u prvom sl. prirodno provjetravanje nebi bilo dosta a u drugom slucaju sam vidao jednio velike ventove koji uvlace zrak u napajanje :-/
onda sto bi bilo najbolje za napravit za dobit malo tišine a istodobno ne i miris paljevine ? : suicide