MCSA ili Microsoft Certified System Administrator je jedan u nizu certifikata, i ja sam njega odabrao jer mi bas ne lezi programiranje i sl.
Za Cisco certifikate znam da se trebaju obnavljati nakon nekoliko god, ali Microsoft certifikate ne moraš obnavljati, oni traju vječno, ali kako dolaze nove verzije softvera poželjno je napraviti "upgrade" znanja, npr tako je bilo sa onima koji su polagali prvi mcsa koji je uključivao windows2000, pa su oni mogli položiti razlike u 2 ispita da bi dobili certifikat za windows 2003 server.
što se tiče literature, mspress (microsoft oficijalna izdanja) ima tzv. training kitove za svaki ispit pojedinačno. knjige su na engleskom, nešto ima u algoritmu, nešto na netu, imam ja neke u pdf formatu. skoro svaka knjiga ima preko 1000 stranica i sve što moraš znati sadržano je u tim knjigama. a puno ljudi uči iz ispita i ispitnih pitanja koje možeš naći na netu (emule i slično).
mislim da je to svakako dobra stvar za napredak u poslu, jer koliko sam čuo iz tuđeg iskustva, poslodavac puno bolje gleda na tebe ako dođeš sa certifikatom jer je to ajmo reći garancija da dosta znaš u tom poslu, a tu je i veća plaća i mogućnost napretka.