hmmmmm sigurnost....široka tema..
Dakle radi se o tome da oni koji su skriveni iza routera i firewalla mogu se smatrati sigurnima dok oni samo sa soft. firewallom i 56k modemom imaju tek "zaštitu". Sakrivanje iza routera čak i bez firewalla pruža veću sigurnost nego sa samim soft. firewallom jer je za zaobilaženje routera ipak potrebno malo veće znanje nego za probijanje firewalla. Iako su svima koji imaju firewalle pokazalo da su portovi nevidljivi ne znači da ih se ne može napasti ... nevidljivost se odnosi samo na port scanner. Istina bolje imati firewall nego biti bez njega jer ipak pruža kakvu-takvu zaštitu.
Evo i dva primjera :
- Pred dosta godina dok sam još imao modem sam se malo "zabavljao" tako da
izbacujem ljude sa neta običnim DoS napadom na portove i radilo je jer ljudi
nisu imali firewall (onaj od windowsa ne računam iako se i on da
konfigurirati da bude upotrebljiv preko command prompta ). Nakon toga bi im
preporučio firewall i rekli su mi što bi se događalo za vrijeme napada.
Uspio sam čak i par amera kiknuti na nekim "veselim" live web camerama
iako su imali bržu vezu što zna biti smetnja ako radite sa modema.
Tko jeeee...e amere njih mi je bio gušt

...
- Pred godinu dana sam isto tako preko Ri-Wirelessa s prijateljem testirao
njegov firewall tako da sam mu napadao port po port..dakle jedan po jedan
i sve je bilo ok jer se firewall držao do napada na 3-4 porta ali nakon što se
broj popeo na 5 počeo se raspadati a komp se usporio i blokirao na trenutke.
Sve to sam poslije ponovio sa par programčića koje svaki klinac može skinuti
sa neta i napraviti to isto bez nekog posebnog znanja ( to su DoS nukeri
kao panther ..razni pingeri, spoof alati itd.... ), a danas kad svatko skoro ima
ADSL mogućnosti su puno veće zbog brže veze.
Skrivanje IP adrese na netu je najbolja zaštita za one s modemom a to znači surfanje preko anonym Proxy servera jer nitko ne vidi vašu pravu IP adresu i mogućnosti za napad su niske ili nikakve. Moguće je ići preko više proxy servera pa sa svakim sigurnost raste ( ako vam je proxy u kini zadnji nemojte se čuditi ako vam Google se prikaže na kineskom : nuts : ).
Malo upozorenje !!!
High anonymity proxy serveri lagano usporavaju brzinu interneta iako to nije baš uvijek pravilo..jer sam imao slučaj da mi je brzina downloada bila čak i brža kad sam bio preko proxya..