View Single Post
Staro 18.09.2006., 01:57   #1
Colossus
Premium
Moj komp

Colossus's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
FPS i LCD Monitori

Pozdrav cijeloj ekipi.

Naime mene zanima sljedeca stvar:
Prije 2 dana kupio sam LCD monitor Samsung SM 931bf 19",jako sam zadovoljan sa njime od odziva kod gejmanja(2ms nema ghostanja i ostalih gluposti)kvaliteta slike i boje su odlicne kako na desktopu tako i u igrama.

E sad dolazimo do onog bitnog-igranja i mogucnosti LCD monitora da drzi FPS na zeljenoj razini.Naime nakon dosta vremena provedenom na 19" CRT monitoru sa kojim sam bez problema postizao 125 fpsa (normalni detalji,reza 1024*768 bez AF AA i ostalih eye candyja) vec sam prilicno naviknut na tu razinu FPS-a te nakon sto sam presao na LCD vidno sam i gorko razocaran.Zujeci po raznim forumima i stranicama na ovu temu procitao sam da maximalno FPS koji je lcd monitor sposoban prikazati jednak njegovom maximalnom refresh rate-u sa u mom slucaju i vecine drugih lcd-a 75hz u native rezi 1280*1024) sto bi znacilo da max fps koji moj komp moze izvuci sa ovim monitorom je 70-75 fpsa bez obzira na postavljene detalje i kvalitetu i jacinu ostatka komponenti.A u to sam se i sam uvjerio da je tuzna istina pokusavajuci bilo kako dobiti priblizno 100 fpsa

Igre sam probao igrati bez sa vsync OFF na 125 fps i kad se ukljuci Fraps ili fps pokazivac u samoj igri pokazuje upravo cca toliko fpsa ali sa vidljivim famoznim screen tearingom (koji je duplo vise vidljiv nego na CRT) i ako je igra dovoljno brza dobivam effekt *trzanja* i usporavanja po citavom ekranu koju igre bez vsynca na lcdu dovodi do ruba neigrivosti.Ovo trzanje koje spominjem valjda nastaje valjda kad monitor nije sposoban prikazati sliku u toliko fpsa koliko se trazi te graficka salje vise podataka nego sto je monitor moze procesirati,barem tako citam na par foruma.Znaci da skratimo Vsync OFF= neigrivo jer previse slika kasni i trza svake sekunde.

Ako igram sa ukljucenim Vsync ON naravno framerate u igri automatski pada na 60-70 fpsa(zavisi koji refresh stavim 60 ili 70) i vise manje stoji na toj brojci.Tu su dva problema za mene: prvi je da poslje 125 fpsa shooter mi izgleda kao usporeni film i nemogu se oteti dojmu neke kilavosti i sporosti dok igram,takodjer osjetno primjetim Mouse lag koji mi prilicno smeta i da cijela slika kasni kada izvedem neki pokret E sad nekima koji ne igraju intenzivno FPS shootere (npr ja igram aktivno u klanu) 70 fpsa bi se cinilo sasvim dovoljno.Tako se cinilo i meni dok nisam osjetio ova dva simptoma.
Sve je nekako sporo trzuckavo, mis kasni, fpsa nikad dosta : DualWiel ...
Nakon starog monitora sa kojim sam igre pogonio preko 100 fpsa bez problema ovo mi se u najmanju ruku cini ogavno i sporo.Citao sam nesto i o Tripple Buffering opciji koju se ukljuci preko ati tray toolsa koji navodno pomaze kod Lcda sa onim trzanjem i kasnjenjem slike i mouse lagom.Medjutim cak ni to nije pomoglo razliku nisam vidio nikakvu cak sam dobio dojam da imam veci mouse lag sa tim.
Citam isto da Refresh nije uopce bitan za LCD jer ne radi na isti princip kao CRT montor i to je donekle istina ali bitno je itekako jer kolko refresha toliko Fpsa...maknuo sam kvacicu sa hide modes monitor cant display, probao 85 pa do 100 hz medjutim bez efekta.Stoji na 60-70 fpsa bez obzira na postavke detalja u igri.

evo sad kad sam vec na kraju zivaca sa ovim napisao tu cijeli roman od posta mene zanima sljedece: da li postoji nacin (neki programcic ili slicno) da se natjera LCD monitor da igre vrti na vise FPSA sa Vsync ON ili recimo neki nacin da se smanji i eliminira ono kasnjenje i trzanje kad je Vsync OFF dok navodno igra radi na 125 fpsa.:confused:

Ostatak kompa je i vise nego dovoljno jak da to pokrene sa toliko Fpsa (na starom CRT 19 monitoru sve radi odlicno) tako da sam lagano ostao bez ideja.Ima li pomoci ili su LCD vlasnici osudjeni na niske preformanse u igrama?

Zivjeli
Colossus je offline   Reply With Quote