Dakle, mnogi ljudi su se zalili na probleme s kompatibilnoscu odredenih memorija i ove ploce, za koje jos nazalost i nema prakticnog rijesenje osim igranja s postavkama u BIOS-u...
Postoje i drugi problemi vezani uz ovu plocu, kao npr. nasumicno restartanje kompa i slicne stvari.
Problem s restartanjem kompa zadesio je i mene, te sam kroz malo proucavanja otkrio razlog tog problema. Ovo je tek jedna od varijanta tog problema i nemogu reci da ce pomoci svakome.
Dakle, taj problem se javlja vecinom kod overclockinga.
Evo recimo, za pocetak, stavio sam svoj E6300 u 1:1 rezim s memorijom i podigao FSB na 400. Dakle 400x7 za CPU i 2x400 za memoriju (mema na def. postavkama cl4-4-4-12 @ 2.1V, vmch na 1.6V). Takoder podigao sam napon jezgrama sa defaultnih ~1.33 na 1.4V...komp boota bez problema, ali kroz sat vremena nezahtjevnog rada na kompu (pretrazvanje web stranica, i takve lake aplikacije) ili pokretanaja malo zahtijevnije aplikacije komp se reboota.
Vecina ljudi za to okrivljuje memoriju, jer su problemi s memorijom vec postali sinonim za tu plocu.
To sam isprva i ja mislio, pa sam pokusavao s razlicitim omjerima cpu:mem...ali i dalje se restartao...
Pokrenuo ja prime95 (onak bezveze) , i cpuz i imam sto za vidjet. Prilikom dual primea pad napona na procu postaje vrlo izrazen...od 0.04-0.06V...konkretno s postavljenih 1.4V u biosu proc je dobivao samo ~1.35V...sto mu naravno nije bilo dovoljno za rad na ~50% visem radnom taktu.
Sama stvar je vrlo banalna, nekom ce se mozda cinit glupom, ali ponekad zanemarimo sitnice.
Sad sam mu dao 1.44V u biosu i vrtim dual prime vec 4 sata i sve sljaka bez problema...
Evo, vidite da od 1.44V podesenih u biosu u loadu ostaje samo 1.39V, sto mu je idealno i dovoljno za radit na tom taktu..
Isto takav bi bio slucaj i s primeom na 3.5Ghz (FSB 500) jer mu onda treba oko 1.48-1.5V, kolko sam mu i davao, ali je dobivao samo oko 1.44 V u loadu...tak da sad znam...uvijek mu treba dati bar 0.4-0.5V vise od njegove realne potrebe napona da bi funkcionirao normalno na ovoj ploci...
Eto toliko. Mozda nekom pomogne
Ja bih inace ovaj topic namijenio pitanjima vezana uz probleme s tom plocom, pa mozda nesto i uspijemo rijesiti...slobodno pitajte