veličina clustera jako utječe na veličinu FAT ili MFT tablice (NTFS). Čim je manji cluster, FAT će biti veći, jer će mu trebati veća tablica da opiše popunjeni i slobodan prostor na disku.
općenito, čim je cluster veći, veći je i slack space (neiskorišteni prostor na disku), ali je i pristup datotekama mnogo brži, jer windoze manje traže po FATu/MFTu.
na FATu veličinu clustera donekle možeš mijenjati sa FORMAT /z:x naredbom, gdje je x broj od 0-4 (mislim). ne mogu biti siguran, jer taj switch nije dokumentiran i ne vidi ga se sa FORMAT /?
na NTFSu možeš isto kod formatiranja mijenjati cluster, ali mislim do nekih 4kb, osim u Disk Manageru gdje možeš do 64kb. Partition Magic može postaviti cluster do 64kb, ali u tom slučaju možeš imati problema. Meni se recimo stroj rebootao kada sam na svom RAID 0 polju definirao toliki cluster i išao kopirati fileove na njega :confused:
a kaj se RAIDa tiće nema beda. windoze kao i cijeli sistem video RAID polje kako jedan disk, o kojem god polju da se radi, tako da defrag radi kao i da je single disk (ali mnogo brže

)