View Single Post
Staro 11.09.2006., 01:22   #18
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
Ah, Zalman...

Za razumijevanje Zalmana, moramo se vratiti par godina unatrag, u doba kipućih Radeon 9800 grafa sa svojim malim stock ventovima i AXP procesora hlađenih raznim inkarnacijama TT Volcano ili sličnih hladnjaka (a o box-evima da ne govorimo). Naravno, svi pogađati, zajednička odlika svih tih hladnjaka je bila BUKA.

Zalman je upravo tu prepoznao svoje kupce, ljude kojima buka smeta i koji su spremni izdvojiti veću cijenu za nižu razinu buke. Da, snižavanje buke je bio primarni cilj, ali je sve to imalo i jednu sekundarnu pojavu. Snižavanje temperatura. Sve je jasnije uzmete, recimo, TT Volcano 9 ili neki box hladnjak tog doba i Zalman 7000 (po meni, prvi doista dobar hladnjak, seriju 6000 neću spominjati). Razlika u težini, konstrukciji, obradi i disipacijskoj površini je uočljiva na prvi pogled. Sjetimo se i Sapphire Ultimate kartica koje su bile pasivne i uz to dodatno OCane i sva snaga hektara disipacijske površine dolazi do izražaja. Da, Zalmani su postali i OCerski hladnjaci.

No, vremena se mijenjaju...Intelovi Prescotti su bili kaloriferi te je Intel bio prisiljen napraviti daleko efikasnije coolere (usporedite Northwood i Prescott cooler i sve će biti jasno) te tu Zalman 7000 na najnižim okretajima (zapamtite - smanjenje buke je bila primarni cilj) jednostavno nije imao snage, Athloni 64 su pak ohladili do te mjere da čak i primitivni BOX cooleri su ih bili sposobni održati hladnima uz zadržavanje tišine, grafičke kartice su počele trošiti sve više struje i više ni nekoć moćni HP80-D nije mogao držati korak.

Za procesore je inače inovativni Zalman upotri***io metodu većeg čekića (7700 serija) dok su drugi u isto vrijeme počeli koristiti toplovodne cijevi na procesorskim hladnjacima (TR XP-120). Da ironija bude još veća, Zalman je na grafičkim karticama zamijenio proizvod koji je već imao naprednu koncepciju sa toplovodnim cijevima sa prokušanom i umanjenom koncepcijom procesorskog hladnjaka - VF700 i tek su se u novoj generaciji VF900 vratili heatpipeovi.

Najnovija serija 9500 procesorskih hladnjaka je dobra za ono što radi - smanujuje buku. To što nekima je preskup ili ne hladi dobro - gospodo, Zalman nikad nije bio jeftin proizvod, Zalman je koncipiran da smanjuje buku, superiorno hlađenje je sekundarno. Jednostavno je nerealno očekivati takvu dominaciju kao u to doba serije 7000 kada su stock cooleri bili na nižem stupnju razvoja nego danas.

No, da ne bi sve bilo lijepo i krasno, ma koliko Zalmanovci radili kvalitetne pasivnjake (čak i kada nisu vrhunski u performansama), toliko nemaju pojma u odabiru ventilatora. Još trebam čuti dobar Zalmanov vent.

Uglavnom, Zalman je po meni danas malčice precijenjen jer ima jeftinijih i boljih rješenja, imao je kolebanja u napretku (uvođenje heatpipova u cijelu gamu), no prvoklasna obrada i tišina kod mene daju jedan vrlo pozitivan dojam.

I ne, nisam nikakav Zalman fanboy, osobno seriju 9500 ne bih kupio jer znam bar dvije bolje alternative za istu cijenu.
Sky je offline   Reply With Quote