heh.. ja sam isto narucivo izvana mali milijun puta, sto novo, sto rabljeno...
uglavnom sam sa carinom uvijek imao problema. cak i kad sam ju htio platiti htjeli su mi zaracunati nesto tipa 10x iznos koji sam platio.
ako u posiljci nemas racun, onda ce ti zadrzati paket na carini i za par dana poslat pismo da im se javis sa racunom. ako imas tu nesrecu da si robu kupio rabljenu, tj. nisi s njom dobio racun imat ces prilike poblize se upoznati sa balkanskim mentalitetom i staviti na kusnju svoje strpljenje.
ako pak u posiljci imas racun, postoji mogucnost da im se to nece svidjeti pa ce traziti koliko to kosta kod nas. pa je tu uvijek mogucnost da kupujes neki komad hardvera koji je kod nas pred godinu-dvije kostao 10000 dm a sad kosta 500dm. a na carini naravno imaju cijenik gdje to kosta 10000 dm. tu ces se okusati u pregovaranjima te se nakon uspjesno obavljenog posla mozes javiti u state department za pregovaraca s teroristima.
e sad treci model, imas racun i njima se svidja taj iznos. nema bolje kazes. i dodje ti uplatnica i ti gledas i nikako ti nije jasno sto su ti to sve zaracunali. e pa prva stvar je "usluga carinjenja" ! necu se ni trudit komentirat. pa zatim pdv... klasicnih 22%. pa cak i kad to zbrojis i dalje ti se cini da su ti previse naplatili. a svi znamo da je carina na informaticku robu 0%. onda ili platis i nosis robu doma ili se ides tamo kod njih zaliti jer ti nije jasno kako su ti toliko naplatili. i onda skuzis da postoji nesto sto se zove jedinstvena carinska stopa koja iznosi 10% i naravno oni su ti carinili po toj jedinstvenoj carinskoj stopi. onda se mozes zalit i objasnit im da bi ti ipak radije platio carinu od 0% nego ovu od 10%. tu imas nesto manje pregovaranja, osim ako pricas sa djelatnikom koji nezna svoj posao. i na kraju platis manji iznos i nosis paket doma.
sve u svemu vrhunski dotjeran sistem. dok nam se s jedne strane uvoze sleperi cigareta bez carine, sa druge strane se gledaju paketi od 100 grama sa hard diskom od $90 unutra i pregledavaju cijenici i teroriziraju ljudi koji imaju tu nesrecu da zive u hrvatskoj.
ali treba biti optimist, a i zadovoljstvo je vece kad kupis nesto jeftino vani, makar se za to krvavo namucio.