Ne znam kakav je Ubuntu bio ranije, ali ovaj 6.06 radi OK i ne pravi nikakve probleme. Prije sam se igrao sa slaganjem svoje Linux konfiguracije (obično bazirane na Debian osnovi), te sa Gentoo-om koji sam kompajlirao "from scratch", ali to je bilo na nekim drugim strojevima. U zadnje vrijeme nemam vremena, pa sam u trenutku kad sam se napokon odlučio natočiti Linux na laptop (imam specifične razloge zašto, ali to je već druga priča), išao sam na najnoviju distribuciju u tom trenutku, što je bio Ubuntu. I sviđa mi se zbog svoje jednostavnosti i pridržavanja nekih standarda (iako je standardizacija poprilično stran pojam u Linux svijetu). SuSE nisam nikad volio jer je bio prešaren i oduvijek se pokušavao praviti prepametan (hrpa nekih automatizacija koja u početku izgleda OK, ali se zalijećeš u zid svaki put kad hoćeš napraviti nešto što nije SuSE specific, na osnovu općenitog Linux znanja ili supporta).
U svakom slučaju, nije teško probati. Većina distribucija je ujedno i live, što znači da ih možeš bootati bez instaliranja, pa možeš sam iskusiti kako to sve zajedno izgleda i u kojem postotku ti je hardware podržan.