Prošla su odavno vremena kompliciranih instalacija linuxa. Postupak instalacije po principu "next" u recimo Mandrivi je isti drek kao kod windowsa, s tim da kod particioniranja imaš auto da ti posloži i to prilično dobro. Nadalje, što ti se nikad neće dogoditi na windowsima je to da onog trenutka kad prvi put pokrenes OS da cujes zvuk i da su ti svi drivere instalirani i dobivas odmah funkcionalan OS. Naravno, nije optimalan, ali govorim o jednostavnosti i tim svim silnim ljudima kojima je vazno da stvar radi ono sto treba, a sad ako ti hoces sebi ostatak optimizirati, sigurno ces biti u mogucnosti napraviti vise i detaljnije nego u windowsima.
Igre, pa tko nebi koristio linux. Jedini razlog zasto se ne koristi toliko je DirectX. Da nema njega, migracija bi bila ogromna. Netko je rekao da svi skoro kaj koriste linux koriste i windows. Da, ja priznajem, koristim windowse, jedini razlog zasto ih koristim je zbog Call of Duty 1 i 2. Quake 3 mi radi brze pod linuxom nego pod windowsima, a stvari koje radim mogu raditi i u linuxu. mozilla, icq, msn...
Potpora. Nemojte biti smjesni, pa ako nesto besplatno skinete s neta, sigurno necete dobiti telefonsku potporu 0-24, ali kupi redhat ili tak neku distribuciju koja ima komercijalna izdanja pa ces i tu biti pokriven, a sigurno ces manje platiti nego windoze bilo koje.
Ako imas firmu i ako u njoj imas preko 30 kompova, platit ces 30 licenci windowsima, a vecina programa kaj ce ti koristiti su word, excel i neki mail agent, a to imas besplatno na linuxu. Zasticen si skupa s svojim podacima od virusa. Zasto? Zato jer je linux konstruiran tako da ako ti pokrenes kao korisnik bilo koji program i on zeli nesto zapisati na HDD gdje nebi smio, pita te dali si siguran s upozorenjem i onda moras utipkati root password.
To be continued, trenutno mi se neda dalje pisati.
Citiraj:
Autor mat
Knopix i Ubuntu sto sam ja vidio su cista kopija Win GUI-a.
|
Knopix i Ununtu nisu GUI
Citiraj:
Autor mat
nefunkcionalan po pitanju toga da ne mogu kad mi se sprdne editirat malo neki audio, pa zaigrat WoW, pa neku pucacinu, pa onda trkeljat po netu, pa si napisat batch fajl da mi bude to i to lakse, onda malo pisat seminar itd. nefunkcionalnost znaci kada se Personal Computer pretvori u one-purpose Computer
|
Mozes sve osim igrati kako spada laiče.
Citiraj:
Autor mat
niti sam rekao da sto znam o Linuxu puno niti si ti pametniji ako mene prikazes glupim pa se zato uopce necu upustati u jos jednu flame nastrojenu raspravu s tobom, obicnim balavcem koji ce se za koju godinu tuc po glavi radi svih gluposti sto je izjavio. ja govorim na temelju svog iskustva koje nije malo. to je sve.
|
Mat, nemaš blage o linuxima, okani se stvari koje neznaš, a to su linuxu i stavljanje matične.
Citiraj:
Autor mat
zaboravljas da to nisam samo ja. nego vecina IT zajednice koja "se igra" i kojoj "su windowsi ugodniji". osobna zamjenica u prvom licu je tu buduci da se svrstavam u pripadnika te zajednice. i znas sto?
|
Kakve ti imas veze s IT-om.