ne mogu se složiti s gornja tri posta... ok, s BSD-em ne radim kao s desktopom, tak da njegov GUI nikada nisam niti vidio
ali što se ostalih distri tiče, bode me standardizacija.
naime, MS je taj koji nema stvari standardno napravljene. RFC-što je to? mi radimo svoje standarde.
naime, razvoj GNU aplikacija je jako organiziran i daleko ažurniji od komercijalnih. uključujući MS-ove. da ne pričamo o poštivanju standarda i reviziji kvalitete.
sorry ljudi, ali krivo brijete. davno je prošlo vrijeme kada su dva frika radila jednu aplikaciju. to je sad sve daleko organiziranije i posloženije. i da, žalosno je što se ne rade lijepi GUI-i za aplikacije, ali to je za sada posao onih koji te aplikacije stavljaju u svoje distre. npr. Novell i Fedora to odrađuju donekle dobro. iako se i oni malo previše oslanjaju na korisnika i njegove vještine. velki je to posao, ali ono... žuri se prema tome i siguran sam da će se već ove godine vidjeti još veći napredak na tom polju.
a igre... igre dolaze nakon korisnika. žalosno, ali istinito. ne isplati se jednom CroTeamu razvijati igru za daleko ograničenije tržište. smatram da će se i to srediti s vremenom.
trenutno je, po mom mišljenju bitno jedno...
linux distre su odlične (daleko bolje) za poslovne primjene (barem od MS-a i OSX-a).
potrebno je educirati IT managerčiće i pokrenuti njihove lijene, ksenofobične, konzervativne guzice i pokazati im koliko je njima njihov posao lakši s nekima od distri.
i to je to. kada se to malo jače pogura, stvari će se drastično zakotrljati. već se one i kotrljaju, ali kao i uvijek malo je ljudi koji dobro rade svoj posao i brinu o tome da tvrtka za koju rade dobije najbolju moguću stvar za najmanje para. u velikim firmama (preko par tisuća zaposlenika) to se već vidi jer je ondje i najveći dobitak... a proširiti se na srednje, pogotovo na tržištima poput naših nije nimalo lako.
ali dovoljno govori što je to uspjelo na serverskom segmentu... isto tako će s vremenom i na klijentskom.
po pitanju drivera... Zond, mislim da baljezgaš bezveze. nebitno je koji je driver ako distra ima kvalitetne repozitorije i posao skidanja i instalacije odrađuje sama i po mogućnosti bez znanja korisnika. meni sve super radi po tom pitanju. čak i doma (fedora 5 + npr. ATI driveri)... jedini problem mi je s wireless karticom, ali zgleda da su i to sredili... zadnja 2 kernel update-a su prošla bez reinstalacije.