View Single Post
Staro 26.08.2006., 11:49   #34
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor blozer Pregled postova
Možeš reći razlike firma/obrt?
Znam ti neke razlike, ali neznam sve. Glavna razlika ti je u vođenju poslovnih knjiga, kao obrtnik možeš sam vodit, a kao firma moraš imat knjigovođu, odnosno plaćat knjigovodstvenom servisu da ti vodi knjige. Firma nakon godinu dana ulazi u sustav pdv-a, a obrt može ali ne mora ući u sustav pdv-a, već plaća porez paušalno. I obrt i firma su pravne osobe, ali obrt ti u stvari nije ništa drugo nego si samog sebe registrirao kao pravnu osobu (ovo je malo nespretno, ali neznam kako to drugačije objasnit). I nisam siguran (možda se nešto promijenilo u zakonu), ali kao obrtnik čini mi se odgovaraš osobnom imovinom (stan, kuća, auto) za eventualna potraživanja i dugovanja koja bi netko eventualno mogao imati prema tvom obrtu, dok firma odgovara sa imovinom firme (otuda ustvari početni kapital, firma MORA imat neku imovinu).
To su neke osnovne razlike, ali po meni i za obrt i za firmu je NUŽNO naći dobar knjigovodstveni servis, neki koji će pomoć i savjetom kako smanjit porez koji plaćaš, a ne samo izračinat porez koji si dužan platit. Bez toga ti propadaš, jer država jednostavno uzima preveliki komad kolača. I da, NITKO ne prijavljuje sve izdane račune.

EDIT: Disclaimer: ovo baš i nije moje područje, već posljedica mog pokušaja otvaranja obrta, tako da ne garantiram točnost navedenih podataka.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote