View Single Post
Staro 24.08.2006., 13:40   #1
gremlin33
just like Registered User
Moj komp

gremlin33's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Virtual private network - VPN

Virtualna privatna mreža (Virtual private network – VPN) predstavlja komunikacijski sustav koji koristi infrastrukturu Interneta, za fleksibilniji i ekonomičniji prijenos podataka između udaljenih ureda, virtualnih ureda, te djelatnika koji koriste prijenosna računala, povezivanjem u privatnu računalnu mrežu.
VPN može postojati između pojedinog računala i privatne mreže (client-to-server) ili mreže računala na udaljenoj lokaciji koja je povezana sa centralnim uredom (server-to-server).
Sigurnosne mjere koje se primjenjuju su različite, ali svakako uključuju tuneliranje, enkripciju, autorizaciju paketa, autorizaciju korisnika i kontrolu pristupa virtualnoj privatnoj mreži.
i tako dalje...
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
E sad...što ja (NE)znam o VPN-u
recimo da sam uspio uspostaviti VPN između mene i frenda(Xp-pro) u susjednoj zgradi
kod njega je namješteno Allow incoming Conn, i određeno je koje IP adrese da se dodijele prilikom uspostave konekcije, useri koji se mogu logirati su takoje odabrani.
on kao HOST dobiva npr:192.168.3.5
ja 192.168.3.6

i uspostavi se konekcija...
on vidi koji je user spojen,, ja pak imam ikonicu da je veza uspostavljena..
I kaj sad
za kaj mi služe npr. ove dvije IP adrese..ja vidim da imam na toj konekciji pripadajuću adresu...ali ja nemrem niš s tom njegovom IP:192.168.3.5 nit pingat, niti napraviti remote, niti pojma nemam šta...
kako da ja njemu pošaljem ikakve podatke kroz tu našu konekciju,,,
šta da ja radim s tim svim?
bilo kakav HINT ili dodatno pojašnjenje bi mi dobro došlo, jer me znatiželja jako mori
: hitthewa