Iako nisam baš na ''ti'' sa programiranjem i pojedinim instrukcijama koji neki procesor podržava, recimo da sam sebi to tumačio ovako: Brzina izvođenja nekog procesa/programa ovisi o frekvenciji procesora (zanemaruje se arhitektura cpu, cache, fsb, memorija, hdd…. zbog jednostavnosti) + dodatno ubrzanje ako procesor podržava određene instrukcije koji taj program/proces zahtjeva. (Da li sam si ja to dobro protumačio? Sjećam se još prvih članaka o Pentiumima 1 i objašnjavanja razlika između običnog Pentiuma i Pentiuma MMX koji je u nekim slučajevima znao biti i 3 puta brži)
Totalna zbunjola sa OS
Pojavili se Athloni64 pa Prescotti sa 64-bitnim instrukcijama: EM64T i AMD64. 64-bitni operativni sustavi se mogu instalirati samo na kompjutere čiji procesori podržavaju 64-bitne instrukcije. Ok ajd i tu se nekako slažem, kužim …
Ali me zbunjuje: Što je sa 32-bitnim instrukcijama (MMX, 3dNow, SSE, SSE2 i ostale) na 64-bitnim operativnim sustavima? Da li su one u upotrebi i kolika je njihova uloga? Ili 64-bitni OS koriste samo 64-bitne instrukcije?
: cheers2