Evo radim na max smanjivanju buke kompa kuci, pa mi treba par savjeta/misljenja, pa da ne otvaram novi thred.
Dakle, imam za sada sljedeće ventilatore u kompu - za cpu, za maticnu, za napajanje, za graficku.
Dodatnih ventilatora nemam.
E sad oni su svi dosta bucni, pa sam malo krenuo u prespajanje.
Na cpu sam spojio potenciometar i izvukao ga na prednju stranu. Smanjio sam obrtaje coolera sa 4800 na 2000-4800, mada sada stalno drzim na 2000, jer se temperatura digla samo par stupnjeva, a vent je smanjio buku barem par puta (zadovoljan s ovim).
Otvorio sam napajanje i prespojio ventilator sa 12V na 7V. Sada je napajanje doslovno skoro necujno (moram se skroz pribliziti da bih ga malo cuo).
Sa tisinom napajanja sam prezadovoljan, mada se vent sada dosta sporije okrece, koliko je to riskantno?
Napominjem da sam napajanje (usput, srot napajanje) izbacio iz kucista i sada je prisarafljeno izvana.
Imam R9000 i na njoj aktivno hladjenje (vrlo mali cooler i malo pasivno tijelo). E sad posto se R9000 vrlo malo grije, mislio sam staviti neki malo veći pasivnjak na njega, pa ga samo pasivno hladiti. Ili stvarno staviti MALO veci pasivnjak (prva 2 PCI slota nisu vazna), pa ga malo i kloknuti....
Na maticnoj na south brigeu imam mali ventilator, njega sam mislio isto zamjeniti pasivnjakom, posto sabirnica nije overclockana (mem problem), samo je diran mnozitelj.
E to je to sto se tice sadasnjih izvora buke.
Trenutno mi kuciste stoji posve otvoreno, ali mi se to ne svidja, pa sam ga mislio malo napuniti dodatnim coolerima i zatvorit ga.
Ovako, mislio sam naprijed staviti neki cooler od 120mm, da upuhuje zrak, a nazad dva od 80mm ili 60mm da ispuhuju.
Za ovo nazad bi malo "sredio" kuciste napajanja (zadnju stranu napajanja bih isjekao skoro sasvim i na njega stavio te coolere, zbog dodatnog hladjenja napajanja.
Te bih ventilatore stavio na kojih 1500-2000 o/m, da budu fino tihi i onda zatvorio kuciste.
da li bi ovakvo hladjenje bilo bolje od sadasnjeg otvorenog (zbog strujanja zraka ventilatorima) ili je otvoreno kuciste ultimativno rjesenje?
Koja ideja, komentar, prijedlog....?
Pozdrav.