View Single Post
Staro 26.07.2006., 11:10   #16
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor jed2i
znaci ti tvrdis da se proc na 1.1 volt i na 1.65 volti isto grije?
tj da ako mu je naprimjer potrosnja 100 watta, takt 2500mhz
da ce na 1.1 volt vuci 90 A
a sa 1.65 volti vuci 60 A
Ne baš tako - jer nije pravo omsko trošilo, ali će vući više, dovoljno više da bude značajno, jer za te tanke vodove koji nemaju baš neke tolerancije uračunate u izradi i malo je puno...

To je jedino objašnjenje koja ja vidim jer je činjenica da undevoltane komponente crkavaju iato ako ne i još više nego overvoltane...
naravno ako uopća prorade jer novi procevi neće ni bit inicijalizirani ako nemaju dovoljno napona (vjerojatno neka zaštita) pa uglavnom ako ga undervoltaš neće se ni probudit ali ako si na granici bolje je bit na sigurnoj strani...

E sad s obzirom da su ovi novi CnQ-ovi tu neke stvari promjenili neznam za njih kako stvari stoje ali ja svakako nebi išao ispod 10% sve ako i radi...

A proc se naravno grije više na velikoj voltaži nego na maloj jer se kod povećanog napona sam poluvodič grije, a on je ipak glavnina onoga što generira vrućinu u radu procsora a ne vodovi u čipu...

Shvaćaš ako undervoltaš NEĆE ti se pregrijati procesor u cjelini, nego će ti izgorit (više ili manje postupno) vodovi na (i u) njemu... Nije to pravo pregrijavanje u tom smislu da ćeš ti sad vidjet efekte aparata za varenje...

Prije bi se moglo reći zamor materijala, kao i čuvena "migracija" u poluvodiču kad je overvoltan...