View Single Post
Staro 10.06.2002., 23:38   #1
dr.z
Premium

Datum registracije: May 2002
AMD RIP il'ti počivao u miru

Čini mi se da će AMD otić u penziju.
Naravno ne mislim sad ali mislim da se AMD za par godina morat povuć s tržišta CPU-a. Mislim rast frekvencije od 66 Mhz je smješan. Kod najaćih AMD-ovih procesora dobitak performansi između nekih 3-5% je u najmanju ruku poražavajući pa i smiješan kad se uzme u obzir razlika u cijeni.
Sve mi se to gadi; nekad su skokovi u frekvenciji iznosili i po 100% (286, a prije i više)da bi sada pali na postotak koji je mjerljiv prstima jedne ruke osakaćenog pilara.
Smanjvanje jezgre radi povećavanja performansi i cijene?
Mislim da ni jedno ne vrijedi u praksi, cijene sigurno neće bit manje, a promislite samo koliko manja površina jezgre utječe na
toplinsku vodljivost i koje implikacije to ima.
Baš sam mislio da će nova serija procesora bit dobra, no kad sam pročitao da se najjači procesor s 20% povećanjem napona (disipacija raste s kvadratom napona) takt poveća s 1800 na 1825
ili nekih 1.38% shvatio sam da je sve gotovo.
PR rejting je smiješan, zagrijavanje mogu primjetit u svojoj sobi(a kako ću tek teško izdržat to kad dođe ljeto). Mislim što u budućnosti mogu očekivat da kad mi crkne ventilator može izbit požar!?
Razlike u cijeni između intela i AMD se topi, nove serije nikako da stignu i nikako da dobiju neka drastična poboljšanja poput novih instrukcija keša i slično.
Svi spominju onaj Mooreov zakon al bojim se da je stari Moore nije bio u pravu pogotovo kad smo kod AMD-a.
Bio sam prisutan na predavanju dr. Dalibora Vrsalovića "Expanding Moore's Law " i moram reći da se rast performansi procesora drastično usporava u odnosu na predviđanja Moorea, i to pogotovo u slučaju AMD-a.
Inače dr. Vrsalović je dopredsjednik i CTO Intelove New Business Grupe i jedan od rijetkih naših ljudi koji su se svojim idejama uspijeli iskazati u svijetu.
http://www.intel.com/pressroom/kits/bios/vrsalovic.htm

Inače imam AMDov procesor i AGP čipset i smatram da je u vrijeme kad sam ih kupio bio daleko superiorniju i u performansama i cijeni od konkurenta no danas je zasigurno suprotno i ne radujem se budućnosti, no da sad posjedujem AMDove dionice ne bi dugo čekao na prodaju.
Po meni još jedino doba kada će AMD konkurirati intelu je prelazak na 64 bita, no i to će bit kratko.
dr.z je offline   Reply With Quote