View Single Post
Staro 01.07.2006., 17:31   #26
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
VODIČ ZA OC-anje NA ASROCK 939Dual-SATA MATIČNOJ

POTREBNI PROGRAMI:

Memtest86+
Za provjeru stabilnosti memorije prije ulaska u windowse. Program se sprži na bootabilni CD ili se stavi na bootabilni floppy ili USB. Pokreće se iz DOS-a i testira cijelu memoriju (programi koji to rade u Windowsima ne testiraju cijelu memoriju, jer jedan dio koriste sami windowsi). Ima 10 testova, trajanje ovisi o količini memorije i njenoj brzini; ako se dobro sjećam, 15min je potrebno za svih 10 testova na 1024MB RAM-a. Može se testirati svaki test posebno, pritiskom na tipku C na tipkovnicu se ulazi u meni. Ako vam se neda vrtit svih 10, onda pustite par puta #5, #7 i #8. Ja kad želim najbrže rezultate (koji su jedno 50-60% sigurni) onda odvrtim test broj #5 par puta, jer u većini slučajeva je on prvi koji nađe grešku (to je samo moje mišljenje). Ukoliko ima grešaka u radu sa memorijom, vidjet ćete crvene erorre.

CPU-Z
Za prikaz točne frekvencije procesora i memorije. Mali program koji ne treba nikakvu instalaciju već se samo pokrene. Prikazuje napon procesora (više manje toćno, na nekim pločama može krivo pokazivati), brzinu HTT-a, množitelj procesora, stepping, jezgru, brzinu memorije, latencije etc. On je jednostavno program za pregledavanje parametara rada računala, iz njega se nemože ništa mjenjati.

AMD64 Memory Frequency calculator
Za izračun točne brzine memorije ako znamo HTT, mem. djelitelj i množitelj procesora i za ništa više.

Super PI
Za brzo testiranje stabilnosti (komp je 70-80% stabilan ako prođe). Programčić koji testira stabilnost cijelog računala. Za provjeru stabilnosti koristiti 32M koji traje oko 25-45 minuta ovisno koliko vam je računalo OC-ano. Na brzinu utječu ponajviše brzina procesora, brzina memorije, latencije i da li memorija radi u DC ili SC načinu rada (Single ili Dual Channel). Ako je računalo nestabilno, neće vam se računanje završit (već će pisati npr. „IRQ not convergent“ ili takvo što)

Prime95 ili StressPrime 2004(isto prime ali ima GUI)
Za 99% provjeru stabilnosti, vrtiti na kraju minimalno 8-12h; što duže bez errora to bolje. Program sličan Super PI-ju, matematičkim izračunima testira stabilnost procesora. Može trajati testiranje danima, točnije, dok ne nađe error. Najbolji test za provjeru stabilnosti, pustit ga neka traje 8-12h, ako može i više. Ima 3 testa, prvi koji testira samo procesor, drugi koji testira samo memoriju i treći koji testira i RAM i memoriju. Najbolje je vrtit samo prvi ili treći (moje mišljenje). Kod StressPrime 2004 koji je isti prime95 samo ima grafički interface, ima malo više opcija, poput postavljanja prioriteta (1-10). Što veći prioritet, manje će vam biti ugodan rad na računalu tokom vrtnje Prime-a (jer program više traži od procesora).

OCCT
Također program za testiranje stabilnosti (a može i prikazat napone npr.). Danas slovi kao program koji je navodno bolji od Prime-a jer brže pronalazi greške kod OC-anja. Ima dva načina testiranja. Prvi koji testira samo 30 minuta i onda je kompjuter kakti stabilan (nakon tog testa se dobije i fini graf sa temperaturama tokom testiranja), no kažu da je puno bolji 2. način koji radi slično ko i prime – radi dok god ne nađe error. Njega vrtit 5 sati mislim da je uvrh glave, no naravno, to je samo moje skromno mišljenje

BIOS
Većini, a tu i ja spadam, najbolji BIOS za OC na Asrock 939Dual-SATA pločama – Beta 7 verzija. Kada sam ju isprobavao nisam imao ama baš nikakvih problema sa cold boot-om (zapravo, nikad nisam imao problema sa cold boot-om, nit na jednom BIOS-u). OC-anje sam uglavnom isprobavao na toj beti i mogu reć da je stabilan BIOS i bez mušica.

Brze upute kako Flashat BIOS:

Skinuti sa interneta program za flashanje BIOS-a na Asrockovim matičnim pločama („asrflash.exe“) i skinuti BIOS koji se želi flashat (ako se flesha iz DOS-a potrebno je i skinuti BIOS verziju za DOS-a).Fleshat se može i iz Windowsa, ja to nikada nisam radio, ali drugi jesu i vele da nema problema. Napomena – svi službeni BIOS-i imaju DOS i Windows inačicu, ali Beta BIOS-i postoje samo za fleshanje iz DOS-a. Službene BIOS-e skinite sa ovog linka, a Asrflash.exe i beta BIOS-e za svoju matičnu sa ove stranice
Opisat ću nabrzaka fleshanje iz DOS-a. BIOS datoteku (raspakirate *.zip fajl; mora biti završetak *.bin ili *.rom) i asrflash stavite na bootabilni uređaj (USB/floppy/CD). Ja koristim USB stick kojeg napravim bootabilnim sljedeći ovaj guide. Prebacim gore BIOS (ili više njih) i asrflash na USB. Kako bi fleshanje prošlo što bezbolnije, ja imam par predradnji koje me nikada nisu iznevjerile:
Nakon što sam sredio USB stick, prištekam ga na USB, restartam komp, ulazim u BIOS, load-am defoltne postavke, sejvam i izlazim iz BIOS-a. Kad se POST-a, opet još jednom restartam i nakon ponovnog POST-anja, tek onda stišćem F11, izabirem da se boot-a sa USB diska. Ulazi u DOS. Ako želite napraviti backup starog BIOS-a, ukucajte asrflash.exe /? kako bi dobili popis svih opcija. Među njima je i za backup, ali ja se nemrem sad sjetit kako točno ona ide.
Za samo fleshanje BIOS-a ukucavam asrflash.exe „imebiosa.rom“ ili „imebiosa.bin“ ovisno dal je ROM ili BIN ekstenzija (također, pametno je prije u windowsima rename-at ime BIOS-a kako bi nam bilo lakše upisivat; npr. preimenujete u beta.rom), čekam par trenutaka (i molim se da ne nestane struje) i kada kaže passed i da mogu restartat kompjuter, onda to i učinim. Odmah nakon sljedećeg POST-anja ulazim u BIOS, podižem defoltne postavke, sejvam i izlazim. Nakon restarta, ulazite u BIOS i poštelate si postavke kako vama spada.
Ovim postupkom ja nisam imao nikakvih problema kod fleshanja.

Ukoliko vam flashanje ne uspije nikako nemojte restartat kompjuter, već ga samo probajte ponovno flashat.

Par napomena:
– jedan član je imao problema prilikom flashanja sa 4 sticka memorije priključene na matičnu, maknite dva, fleshajte i onda vratite natrag izvađena dva sticka
- ukoliko vam nakon uspješnog flashanja BIOS-a (nakon što ga nakon flashanja resetirate, load-ate optimalne postavke i opet restartate), neće POST-at nakon što promjenite hrpu opcija u BIOS-u , već vam piše da POST-anje nije uspjelo, zgasite kompjuter i ponovno ga upalite. Meni je pomoglo .

Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 06.11.2006. u 19:29.
Vuco je offline   Reply With Quote