View Single Post
Staro 18.06.2006., 13:17   #710
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ako već hoćete da vam se komp "ubrzava/usporava" (i pritom mjenja voltaže), najbolje vam je za to koristit RightMarkClock Utility. Potrebno je malo više zaje*ancije, ali kad se sredi, onda je super.
Uglavnom, taj utility može ovisno o procesorskom opterećenju mjenjat voltažu proca i množitelj. HTT i memorija se ne može mjenjati (i to je tu važno)!

I sad, u BIOS-u makneš CnQ, staviš voltažu na 1.1V (najmanje što može kod AMD64) i isprobavaš dal ti je proc stabilan (sa Prime-om ili SuperPI-em, zapravo ista stvar kao i da OC-aš) na defotlu (znači 1800Mhz).Većina Venica može raditi na 1.8Ghz pri 1.1V (dok oni dobri steppinzi mogu delat na recimo 2Ghz pri 1.1V). Kad si dobio max. stabilnu frekvenciju na 1.1V ideš na drugi korak.

2. korak je da se stavi Vcore na 1.45V (to je najviše što RM Clock može dati) i testira se opet koliko max. proc može ići na toj voltaži. Kad se ona nađe, skupa sa najboljim postavkama memorije zapamti se.

Recimo, da je proc pri 1.1V radio na 1800Mhz, a pri 1.45V pri 2700Mhz. Pošto se u RM ne može mjenjati HTT, da bi proc mogao raditi na 2700Mhz pod punim opterećenjem, u BIOS-u moramo narihtat HTT od 300 i pripadne postavke za memoriju i HT sabirnicu. Time zapravo postavimo da kad se komp boota da se buta na max. brzini, no čim se uđe u windowse, RM preuzima kontrolu (Tako da se u BIOS-u može staviti i manji množitelj i manji Vcore za početnu fazu)

Pošto je HTT od 300 u BIOS-u, u RM možemo mnenjati sada fino množitelje i Vcore. I stavimo da kad je proc u idle-u, da je Vcore 1.1V a množitelj x6 (300x6=1800), a kad je u punom opterećenju množitelj x9 i Vcore 1.45V (300x9=2700).

Po meni je ovo puo bolje od kakvog CnQ, istina, treba malo više vremena, ali se više isplati. onak imaš 1800Mhz i istu nižu temp (dobro, ajde možda imaš 1°C višu) ko da imaš 800Mhz koje postavlja CnQ

EDIT:
@AMD
Stvarno neznam kaj te zeza, teško da je do ploče, ali nikad neznaš.
Ja nisam imal nikakvih problema prilikom instalacije windowsa.
Vuco je offline   Reply With Quote