Citiraj:
Autor Bubba
Eto, meni je u segmentu kucnog korisnika takodjer sasvim abnormalno dati 800kn za licencu operativnog sustava, no dobro...
|
Meni je u segmentu kucnog korisnika sasvim abnormalno dati vise od 500kn za zvuk u autu, ne pada mi na pamet stavljati alu felge ili neke pizdarije po njemu jer provedem 10h za volanom mjesecno a toliko dnevno provedem za kompom koji mi gle cuda 24h na dan radi(jer imam dva brata) i to rade Windowsi XP koji se samo jednom kupe za 800kn. Ili recimo dati 2000kn za kuciste ako ce mi u onome od 400kn sve raditi kako spada. ***************iga, ljudi se razlikuju.
Citiraj:
Autor Bubba
Buduci da si rekao da i sam radis u nekoj softverskoj kuci, vjerojatno znas da ako to proizvodjac stvarno zeli, moze "zakljucati" softver do granice neisplativosti bilo kakvog crackiranja. A lako crackabilan sotver izvrsna je besplatna reklama.
|
Zavisi koji. Da Adobeu je to reklama ali nas software, koji ne pada na pamet da ga koriste obicni smrtnici nego samo projektanti ne bi bio reklama da je lako krakiran jer svi znaju za njega i njegove mogucnosti. Najjaci je software u svome segmentu na prostoru jugoistocne Europe i najpovoljniji kosta 1000€ i time se dobije potpuna podrska koja ukljucuje i odlazak u same firme i instalaciju, obuku te dakako stalne nove verzije ukljucene u cijenu. Da je crackiran siguran sam da bih ga nasao na kompovima kolega studenata iako im netreba ali tu je pa su ga skinuli. Ima preko 1000 zahtjeva na trazilicama za crackom ali nasrecu jos ga nema... Zna se sta bi se radilo, imao bi se jedan orginal i 10tak kopija po firmi tako da se mogu izvlaciti na orginal. I ovako bez cracka se ilegalno koristi na manjem broju konfiguracija cega smo u potpunosti svjesni jer je kontrola jako jednostavna, tako da mislim da svi koji imaju neki software ilegalni mogu biti svjesni da se ako ga komercijalno koriste lako mogu naci u nezavidnoj situaciji.
Citiraj:
Autor Bubba
Uostalom, danas ni "profesinalni" softver nije tako skup, pogotovo ako ti ne treba najnovija verzija (sto je u mentalnom sklopu prosjecne 'rvatine za racunarom sasvim nepojmljivo, ali ajde...).
|
Normalno, pa savjet je svima da ne kupuju novi software prvih 6mjeseci ako se radi o krucijalnom softwareu za njih jer u pravilu stari software je sa patchevima, updateima, service packovima ili kako ih vec sve ne zovu doveden do optimalne razine a novi sve to ceka. Danas su programi kompleksni, daju se nerealna obecanja o njihovom dolasku na trziste i onda se krpaju godinu dana. Zato je dobro imati orginal i full support.
Citiraj:
Autor Bubba
Nacini licenciranja kao sto su edukacijski i nekomercijalni postojali su oduvijek, pa i njihova cijena zna biti dostupna (i) hrvatskom studentu/gradjaninu. U krajnju ruku (opet, tesko pojmljivo prosjecnom IT "guruu", Ista stvar je pocela i sa hardverom (doduse, ne kod nas, ali...); ATI je davao _ogromne_ popuste na FireGL kartice studentima arhitekture u Americi, do te razine da su karticama od nekoliko kilodolara spustali cijene na parsto dolara.
|
Nas software je u easy verziji dostupan svim studentima. Fakultet u Pragu smo besplatno cijeli "opremili" jer su pristali da dodatno ponude studentima edukaciju u tom programu i mi smo im dali neogranicen broj licenci. S time smo potaknuli sve studente da uce raditi na nasem softwareu i kada dojdu negdje raditi u firmu traziti ce od poslodavca da im ga kupi odnosno ako ga vec ima biti ce spremni odmah ga koristiti.
Citiraj:
Autor Bubba
A cuj, sto se tice likova koji skidaju sve i svasta s neta samo da bi imali, i sam si rekao da su to najcesce informaticki nepismene osobe sto je i istina.
|
U principu ovo je tema o njima...