Tema: Žderonje
View Single Post
Staro 03.06.2006., 11:55   #5844
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Autor atha
Aaaaa, pa to onda ipak na kraju nije pasta.
Iako sam mislio da vise nisam u zabludi, bio sam.

Evo ti primjer:

Zec s kiselim zeljem i žgancima (glavno jelo),
Specijalitet moslavačke kuhinje

Sastojci:
1 kg divljeg zeca
0,5 kg crvenog luka
1 glavica češnjaka
0,5 l ulja za marinadu
1 dl crnog vina
sol i papar po želji
kiselo zelje
kukuruzno brašno za žgance

Opis:
Dan ranije zeca narezati, posoliti, popapriti i potopiti u ulje zajedno s lukom i češnjakom. Drugi dan sitno nasjeckati više luka i u ulju kojem je prethodno naglo popržen zec popirjati luk. Doliti 1 dl crnog vina, soli i papra po ukusu. Kada zakuha podliti vodom i staviti zeca unutra da se kuha dok ne omekša. Povezati laganom zaprškom i poslužiti s pirjanim kiselim zeljem i žgancima.

Mislim, ne mora biti baš divlji:

KUNIĆ NA MEDITERANSKI NAČIN

SASTOJCI:

1 manji kunić
1/2 šalice vinskog octa

Marinada:
3 češnja češnjaka 1 ljuti feferon
1 manja grančica ružmarina
2 dl maslinovog ulja
sol, papar
1 kocka mesne juhe
2 dl bijelog vina

PRIPREMA:

Kunića razrežite na veće komade te ga kratko namočite u rastopini octa i vode. Zatim ga izvadite i obrišite.

Marinada: Češnjak izgnječite, a feferon sitno iskošite, stavite u veću posudu pa dodajte ružmarin i ulje. U tu mješavinu od ulja i začina stavite komade kunića, pokrijte i ostavite da stoji oko 12 sati. Za to vrijeme meso okrećite nekoliko puta.

Ulje u kojem se marinirao kunić izlijte u posudu i kad se zagrije, stavite komade kunića pa ga dobro popržite sa svih strana. Onda izvadite češnjak , pridodajte sol, papar i kocku mesne juhe te podlijevajte s manjim količinama vode dok meso napola ne omekša. Zatim sve zalijte vinom i pirjajte do kraja.

Poslužite sa žgancima ili valjušcima od krumpirova tijesta.

Napomena: očišćeni češnjak izgnječite tako da češnji ostanu u komadu kako bi ih kasnije lakše izvadili.

Za info-žganci su ti nekaj slično kao palenta, za palentu si valjda čuo.
Jelc je offline   Reply With Quote