Tema: LCD odabir!
View Single Post
Staro 30.05.2006., 22:32   #1
Superman
Registered User

Datum registracije: May 2006
LCD odabir!

Nakon dosta surfanja, čitanja recenzija, mišljenja korisnika, odlučih podijeliti s vama informacije do kojih sam došao.
Budući da ću uzeti 20", evo pobjednika:
**UPDATE**: nakon novih saznanja imamo novog apsolutnog pobjednika!

Belinea 10 20 35W - 2850kn (bez PDVa)
- 800:1, 300 cd/m2, 8ms (G2G), 178°, rez. 1680x1050, P-MVA matrica (stabilan prikaz, smatra se da je zasad najbolja za video, i upravo ova belinea je top)
- ulazi: DVI-D, D-SUB, USB hub (4), audio. Svi se ulazi nalaze ispod prednjeg panela na otvaranje, tako da dizajn nije narušen, super stvar..
- za igre i dvd filmove će odlično poslužiti
- ima 5 srebrenih kontrolnih tipki od kojih je najveća "power" tipka koja svijetli svijetlo plavo, što meni osobno izgleda vrlo dobro i cool, no ako kome smeta može se isključiti osvjetljenje..(načelo izbora)
- ugrađeni zvučnici
- neki su kao minus naveli standardnu kvalitetu prikaza boja, šta to znači? -to znači da će monitor plavu boju normalno prikazati kao plavu, ali je neće u potpunosti pravilno osjenčati (rijetko tko će primjetiti), međutim to se na skoro svim monitorima popravlja vrlo lako kalibracijom boja, nakon koje su svi monitori precizni i odlični..

- napomena: postoji model 10 20 35W koji se razlikuje od 35ice samo po tome što nema DVI ulaz, morali su izdati taj model zbog problema sa porezom EU (oporezuju uređaje s DVI komponentama), iako po netu govore da nema prevelike razlike, nema potrebe uzeti 30icu (bez DVI-a) jer je razlika u cijeni 100kn..
- btw. ovaj monitor je pobijedio na behardware.com testu LCD monitora među kojima je društvo pravio opasnim njuškama poput NECa, ViewSonica, Acera, BenQa i Samsunga.
- na pcpro.co.uk dobio ocjenu 5.

Reviews:
PC Pro
Behardware.com
Behardware.com 2 - review modela 30W, no razliku sam objasnio
Belinea.com

Pictures:
Belinea 10 20 35W - 1
Belinea 10 20 35W - 2
Belinea 10 20 35W - 3
Belinea 10 20 35W - 4

20" Philips 200W6 - 2800kn (bez PDVa)
- 600:1, 300 cd/m2, 16ms (8ms G2G), 178°, rez. 1680x1050, S-Ips matrica (među najboljima trenutno)
- ulazi: VGA, DVI-D, audio-in, usb
- cijena je dobra, karakteristike ok, primjenjiv za raznovrsne aplikacije, gledanje filmova, ali nije ni do koljena ovoj belinei..
- navodno za igre nije baš najbolji zbog sporog response timea, ali može poslužiti. Na tomshardware.com kažu da je za igranje prihvatljiv, ali daleko od najboljih 4:3 monitora. Općenito kažu da hardcore igrači zaborave na 16:9 monitore zasad..
- ima zvučnike, iako eto, oni mi neće biti uopće potrebni, pa smatram to više minusom nego plusom.
- dizajn je dobar i crni i srebreni, samo meni je osobno privlačniji crni, no ne znam gdje ga mogu naći, jer ovako surfajući po hrv. trgovinama svugdje je srebrenii.. netko zna?

Pictures:
Philips 200W6 - crni
Philips 200W6 - srebreni
Philips 200W6 - srebreni 2

Reviews:
PC Magazine
PC Pro
Toms Hardware

BenQ FP202W - oko 3200kn (bez PDVa)
- 400:1, 250 cd/m2, 16ms (9+7), 176°, 1680x1050, TN matrica
- koristi TN matricu, što je loše, a i po karakteristikama je puno lošiji od gornja dva.
- lijep dizajn, iako ga je netko na forumu pohvalio da je dobar za filmove itd.. to mi je u najmanju ruku čudnu zbog kontrasta 400:1, što znači da bi trebao imati problema sa osvijetljenjem tamnijih dijelova..
- opis sa BenQ službenih stranica (neobjektivno): BenQ HR

Onima kojima novac ne predstavlja problem, preporučujem da pogledaju i sljedeće modele (vjerojatno kvalitetnije od ovog philipsa), koji su za mene ipak preskupi..
[U]20" Dell 2005FPW - 4850kn (bez PDVa)
20" Acer AL2032wm - oko 5000kn
20" NEC i Acer Ferrari

Links:
Widerscreen Gaming Forum
Should you go widescreen?
Do You Want a 16:9 LCD Monitor Now? - review 6 lcd monitora (tomshardware.com)
Survey: eight 20" LCD - test 8 lcd monitora (behardware.com)
TN, MVA, IPS panels - ukratko objašnjena razlika između te tri matrice

Prije nego sam se odlučio za 20" mislio sam uzeti 17", no nakon što je netko pametno rekao da zbog male razlike u cijeni stvarno nema razloga uzeti 17" umjesto 19", fokusirao sam se na 19" (i kasnije na 20"), uglavnom, evo par dobrih 19" monitora:

19" Samsung 930BF - 2900kn (s PDVom)
- 700:1, 300 cd/m2, 4ms (G2G), 160°
- za igre i gledanje filmova kvalitetan monitor, međutim za 600kn više dobijete 20" Philips, sada, kako vam odgovara..
- izašao je i noviji model 940BF, ali neki su imali problema s tim modelom..
- recenzije: TechSpot , BUG

Eto, to bi mi kao bio best buy, još sam izdvojio dva 19" monitora, koja bi trebala biti ok, to su:
19" Philips 190P6ES - 8ms, 3300kn (s PDVom)
19" LG L1980Q - 8ms, 3500kn (s PDVom)

Evo, to bi bilo to ukratko, molio bih da me slobodno ispravite ukoliko sam pogriješio, te da dodate i svoje prijedloge ili recenzije vaših ili nekog od modela koje sam odabrao, pa da sastavimo neki konačan popis i opis best buy lcd monitora..
Pozdrav!

ps. najbolji izbor lcd monitora koliko sam uspio vidjeti ima M-Computers. Cijene su isto najbolje, odnosno, ako ste negdje vidjeli nižu cijenu, kažite im i oni je spuste.

Zadnje izmijenjeno od: Superman. 01.06.2006. u 01:23.
Superman je offline   Reply With Quote