Pozdrav svima,
U nekom neobaveznom razgovoru s jednim kolegom, inace instruktorom u auto skoli, dotakli smo se teme bas vezane za auto skole a to bi bile "crne kutije" za automobile. Tocnije, covjek me je pitao postoji li mogucnost postavljanja kamera u automobil te snimanja voznje zbog kasnijih evaluacija gresaka, pokazivanja gresaka i slicno. Prvotna reakcija je bila: "Svakako!", no naravno, covjek mi je vrlo njezno objasnio kako bi to trebalo biti sto jeftinije, buduci da bi sam investirao u takvo sto, ponajprije radi sebe (navodno ekipa, pogotovo babe, rade strasne pizdarije na cesti totalno nesvjesno pa postoji problem s ukazivanjem na njihove greske i tako to...).
INTEL Celeron BOX 310, ECS P4M800-M7, 256MB PC3200 GoodRAM, 2x A-Data 1GB RB15 (jedan za OS, drugi za video materijal) u Mode Com slim tower Gaia micro ATX kucistu stajalo bi oko 1400kn. Jasno je, naravno, kako su optika i slicne pizdarije sasvim nepotrebne; dok su USB stickovi ovdje zbog ocitih problema koji bi se mogli stvoriti pri koristenju standardnih diskova u automobilu, a povrh svega, USB stick je savrsen za prenosenje snimljenog materijala na druga racunala. Vjerujem da bi tucet nekih razumno velikih (odnosno malih) slicica po sekundi bilo dovoljno, s time da bi se i zvuk trebao snimati konstantno. Vrijeme trajanja snimanja bi bilo ~30 minuta, no ja bih to predimenzionirao na 120 minuta...
Dva temeljna problema koja me muce su kakve kamere odabrati da bi radile zadovoljavajuce (recimo da bi dvije kamere bile dovoljne) te ponajprije, kako to softverski izvesti. Sumnjam da bi dvije kamerice trebale stajati vise od 1000kn (i to u najgorem slucaju), sto ce reci da se cijena takve masine penje na 2500kn; uzevsi u obzir da je potrebno prilagodjavati power distribution sustav u automobilu i jos razne stvari, to bi vjerojatno bila maksimalna cifra za samo racunalo i kamere bila 2500kn no to je manje bitno trenutno. Ono, kao sto rekoh, sto me najvise muci je kako to izvesti softverski. Dakle, monitor je definitivno fuj fuj, sto zbog cijene, sto zbog prostora, sto zbog toga da ga treba necime napajati. Na prvu loptu na pamet mi je pao nekakav Linux koji bi se onda lagano konfigurirao da pritiskom na odredjene kombinacije tipaka na tastaturi pocne snimanje te ga zavrsi na slican nacin. No, nakon toga mi je prostrujalo da kombinacija Linux+USB opcenito ne funkcionira bas kako spada, a sve se bojim kakva bi stvar bila s USB kamerama. Je li netko ikada instaliravao Windowse na USB stick? Bi li GB sticka bilo dovoljno za takvo sto? Sto bi se dogodilo nakon gasenja, odnosno paljenja automobila (hibernacije mi se cini kao najbolji izbor)?
Ajde ako netko ima kakvih iskustava na slicnim projekticima ili kakvu idejicu, biljezim se sa stovanjem!