Tema: WWII
View Single Post
Staro 22.05.2006., 20:17   #76
AC Thunder
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Isus
Imao sam frenda kaj je služio u bundeswehrui moram te opovrgnut oni su imali jako opsežne manevre, i obuku. 7dnevni manevar u to uklječeno zarkoplovstvo, oklpone jednivce i pješadija.
Sto se tice vojnika Bundeswehr-a znam kako se ponasaju u Afganistanu, tako da im, izgleda, ta obuka ne pomaze.
Navest cu ti jedan primjer iz WWII (nema veze sa gornjom tvrdnjom) ista vojska je imala obuku za desant na GB, konkretno - vjezbali su iskrcavanje iz desantnih camaca, u pocetku su imali napredak i savrseno su savladali iskrcaj i raspoređivanje u cilju ovladavanja mostobranom, međutoa, Njemci kakvi jesu, nastavili sa intenzivnim drillom i gle cuda rezultati su se pokvarili.

Ustajanje u toku noci tokom jednog tjedna i nije neka korist, deprivacija sna je nesto sto je dio obuke nekih elitnijih postojbi i ona je skoro konstantna. Nuciti rukovati Panzerfaustom i G3 nije tesko i brzo se savlada, ja sam svoju G3 savladao za pola sata (bez icije pomoci), jedini problem mi je bilo brzo sastavljanje zatvaraca s nosacem, dok mi nije covjek pokazao kako se to radi jednim "karate zahvatom". Uglavnom na obuci vojnici uce vjestine (a kod nas i puno teorije - mislim na profesionalne), nema tu nadogradnje. Primjer obuke kakav si htio dati je primjer obuke Legije stranaca. Na kraju krajeva za veliki broj ljudi (regularna vojska) i pretpostavljene im zadaće, smatra se da nije bitno imati bolju nadogradnju (a skupo je). Zato i je velika razlika između regularne francuske vojske i Legije, pa i prekinuli su zajedničke manevre zbog učestalih nezgoda reg. dijela svoje vojske.

Citiraj:
Autor Isus
Osjećaj koji imaš kad na tebe ide kolona od 5-8 leo2 tenkova svaki 65tona a kreće se s nekih 40km/h po treneu a ti imaš sma panzerfaust3 je neopisiv, jer ti dođe pobjeć glavom bez obzira, zemlja vibrira i ogromna buka.
Nazalost u tome i je problem, nalazis se u relativno (jer i tamo ima nezgoda na vecim manevrima JNA znalo je poginut po 2-3 covjeka, jednostavno zgazi ga tenk) sigurnoj okolini a dojde ti da pobjegnes glavom bez obzira. Sta bi tek bilo da jos i pucaju u tvojoj blizini (vidio na svoje oci), a da ne govorim da pucaju na tebe. Vidio sam ljude sa borbenim iskustvom, pekaljeni borci su u nekim situacijama znali tako zakazati da je to čudo, sve je to ljudski i normalno.

Nasa vojska je imala i iskustva u obuci sa amerima, o obuci sa nacionalnom gardom necu govoriti, ali imali su i zajednicku obuku na poligonu Slunj sa njihovom profesionalnom postrojbom - 26. ekspedicijskom. Covjece koje su to bile scene, za povaljat se od smjeha, mogu ti ispricat svakakvih prica ali bi onda bilo: "pa da evo ga samo pljuje po amerima jer je to sad popularno".

Sad ja tu opovrgavam opovrgnutog opovrgatora, a zapravo nisi pogodio sto sam ja htio reci, a nisi ni mogao jer sam pisao sturo, tak da me zapravo ne trebas opovrgavati.

P.S. H&K G36 zakon, zakona, ipak su majstori, iako je puskica jako skupa, vrijedi svakog centa.

Zadnje izmijenjeno od: AC Thunder. 22.05.2006. u 21:17.
AC Thunder je offline   Reply With Quote