Citiraj:
Originally posted by msvrtan
znam ja da je sbp bog samo ak nemremo pisati o crackanju softwarea i sl kak mozemo o crackanju dvd regiona...mislim sto se mene tice pisite sto hocete samo sto mi je malo licemjerno nis vise...
|
Hm, mislio sam da je stvar razjasnjena, ali nekima zaista treba sve u tri primjerka, font 15, dvostruki prored.
Crackanje softwarea je prekrsaj zakonom kaznjiv, jer radis kriminalno dijelo nad tudjom imovinom (kada "kupis" neki software zapravo si samo kupio licencu, pravo na koristenje istog, i to po pravilima navedenim u samoj licenci).
Creckanje DVD naslova jos uvijek je sivo podrucje, legalno ako radis sebi kopiju i imas original tog naslova (a po nekim zakonima dozvoljeno je imati jednu back-up kopiju odredjenog softwarea/DVD filma). Ilegalno je ako to radis da bi zaradio ili ustedio (neposjedovanje original naslova dovodi do toga da kopija koju imas nije back-up, vec prava ilegalna kopija, zakonom kaznjivo djelo).
Sto se tice "prilagodjavanja" samostojeceg DVD playera, da bi mogao na njemu gledati i DVD-ove iz drugih regija, ne samtra se kaznjivim djelom, jer nisi kupio licencu za koristenje istog, vec si vlasnik samog uredjaja. Hardwareskim "prolagodjavanjem" gubi se garancija (ako se izvodi za vrijeme trajanja garancije), a najgore sto ti se moze dogoditi je da sluzbeni servis ne zeli uopce popravljati doticni primjerak (ali to vec ovisi o sluzbenom/nesluzbenom stavu u servisu), kada se jednog dana uredjaj pokvari.
Jel dovoljno jasno ili da povecam font?