Tema: Super kuna
View Single Post
Staro 26.04.2006., 11:51   #11
Andeo
Premium
Moj komp

Andeo's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor Pomo
A nego o čemu se onda radi? Po toj teoriji mi bi stvarno bili prva nacija koja bi bila u plusu prelaskom na eure. A šanse za to su nikakve.
Opet se ne kuzimo to nema veze sa prelaskom na eure nego samo sa tecajem, nitko ne zna kada bi Hrvatska uopce mogla poceti proces prelaska na eure. Znaci da ce kuna slijedecih godina rasti i onda svi proizvodi koje uvozimo a tih ima jaaaaako puno ce kostati manje kuna, zasto? Jer je u pretvaranju iz eura u kunu tecaj takav da nesto sto je dosada vani kostalo 10000€ kod nas kosta 76000kn(uzmimo sad bez marza poreza i ostalih pizdarija, samo za primjer). Znaci sa jacanjem kune naspram euru taj proizvod ce kostati i dalje 10000€ prilikom uvoza ali mi koji placamo u kunama tada cemo ga platiti 50000kn a ne 70000kn jer je tecaj 1€=5kn.

Citiraj:
Autor Pomo
A što se tiče tečajne liste, ja bi prije rekao da je kuna nerealno jaka, jer iza jake valute bi trebalo stajati zdravo gospodarstvo koje nekog vraga i proizvodi i koje ima pozitivan odnos uvoz/izvoz, naravno u korist izvoza. Tako da su po meni predviđanja o tzv. argentinskoj krizi u hrvata ipak malo realnija od ove patke na iskonovom portalu, proizvedene od strane večernjaka, koji nije ništa nego propagandni list za trenutno vladajuće.
Vrijednost valute se tako ne odreduje, zasto je funta jedna od najacih valuta na svijetu? Sta je Britansko gospodarstvo najace? Po tome bi Jen bio 10 puta jaci. Tako da to ne ovisi iskljucivo o gospodarskoj moci, zar je Slovenija slabija od Hrvatske pa je tolar toliko slabiji? Ova procijena se ne bazira na vecernjakovim i vladinim projektima ili zeljama nego na realnim procjenama nezavisnih strucnjaka. Hrvatska ima ogromni priljev eura istovremeno potraznja za kunama je velika, raste ino dug i on sam doprinosi jacanju kune kao valute. Vise o tome svemu procitaj na stranicama Hrvatske narodne banke koja je nezavisna institucija. A tecaj kune je jedan od najstabilnijih u svijetu a to je zbog izrazito dobre monetarne politike iako ona ne poguduje nekim granam poput izvoza, barem u teoriji a o tome traje i rasprava vec godinama imedu najacih nasih strucnjaka i ako se oni ne mogu sloziti sumnjam da cemo mi nesto pametnije zakljuciti