View Single Post
Staro 25.04.2006., 20:18   #31
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor tor
Piškote ne volim, Beren mi ih nije imao prilike krasti tak da ovaj puta moram tebi vjerovati na riječ.
Beren odgovorno tvrdi da su Visage, Buljo i on to ucestalo cinili kada te nije bilo kod kuce...

Citiraj:
Nažalost, ne pratim T.V. na ta mjesta tak da ne bih znao o njegovim navikama.
Doslovni Tore, nadam se da mi neces reci da ti je i ovaj parafrazirani izraz nepoznat?

Citiraj:
Sve što ja želim reći da se po nečemu moraju (valjda, tako su mi rekli) raditi usporedbe novog i starog proizvoda, procesora u ovom slučaju, a ne vidim drugačijeg načina od gore spomenutog. Ili ti imaš neku bolju ideju? Po čem da se uspoređuju? Veličini kutije u kojoj dolaze?
Ja se iskreno i svesrdno nadam da je ovo bio pokusaj neke kvazi duhovitosti koju ocito nisam u potpunosti shvatio, no naravno da ih nece usporedjivat po megahercima nego po IPS-ima, FLOPS-ima, Dhrystoneu, Whetstoneu, Khornerstoneu ili tvom najdrazem 3D Marku - sasvim nebitno dok je poznata svrsishodnost testiranja. Po megahercima zasigurno nece, jer to krajnjeg korisnika apsolutno ne interesira, kao sto ga ne interesira niti kolicina cachea, niti njegova asocijativnost, niti brzina memorije, niti FSB niti bilo koja druga tehnikalija.

Citiraj:
I da. U svezi glede tiskovina. Da ne povjeruješ, stvarno se ne sjećam kada sam zadnji put otvorio bilo koju te tematike, a ponajviše na „onom mjestu gdje i T.V. ide pješke“. Nemam vremena za takva sranja pa čak i kada ga se rješavam.
Ako ti tako kazes... Mada, ne znas sto propustas.

Citiraj:
S druge strane, ti si očigledno upućen u tematiku kojom se bave pa si sigurno kompetentniji od mene za suditi…Ja, na tvoju veliku žalost, nemam blage o čem piše Teo, a samim time i ostali naši uglednici iz tog svijeta.
I opet, ne znas sto propustas.

Citiraj:
I opet ti ponavljam pitanje: po tvom mišljenu, kako uspoređivati te procesore?
Nema tu mojeg misljenja, samo najobicnije cinjenice. Primjecujes li da vise ne postoji x86 procesor kojemu se direktno navode megaherci u imenu? Cak i novi Montecino ima oznaku u ovom stilu: "Itanium 2 - 90x0". Ako ti kazem da P4 radi na 3GHz, sto mi konkretno mozes reci o tom procesoru i njegovim performansama? Apsolutno nista. Nada. Zero!

Citiraj:
I da, potpuno mi je jasno da takve usporedbe ne stoje, pogotovo nakon ovog zaokreta od strane Intela, ali za krajnjeg korisnika je bitno da zna koji mu procesor u nečemu pruža bolje performanse.
Sada ti meni pricas ono sto ti ja govorim u zadnjih nekoliko postova? Da, naravno da ga interesira koji ce mu pruziti bolje performanse, a u tom pogledu ga iskljucivo zanima _ime_ tog proizvoda. Je li to beztaktni MIPS R3000 ili najnoviji Pentijum na 5GHz, njemu _nije_ bitno, a niti je bitno njegovom najdrazem Quakeu 6, recimo...

Citiraj:
Boli ga ona stvar što su to različite arhitekture i samim time neusporedive na tom taktu. Slična stvar je bila kad je AMD počeo označavati procesore s famoznim XP dodatkom – nakon nekog vremena ljudi su jednostavno prihvatili činjenicu da bez obzira na stvarni radni tak taj i taj procesor pruža te i te performanse u toj i toj aplikaciji. I točka. Pentium je bio nazivno brži procesor, osjetno skuplji ali u određenim aplikacijama (da, famozne igre) je bio, uvjetno rečeno, sporiji od osjetno jeftinijeg AMD-a. I onda su se radile usporedbe na taj način, a isto tako te arhitekture su bile različite.
Od kuda ti da je Pentium bio "nazivno brzi", odnosno po cemu je to bio "nazivno brzi"? No dobro, uostalom, opet mi nije jasno zasto sam sebi skaces u usta - do prije par sati, megaherci su bili jedini relevantni podatak za usporedbu dvaju procesora. Sada su to performanse u nekoj aplikaciji, sto su ljudi prihvatili prije puno godina a Tor prije 3 sata. Bunis me, Tore, zaista...

Nakon svega, mozemo li mirno leci znajuci da su svi u ovoj dretvi shvatili kako je takt, generalno gledajuci - nebitan?

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote