Citiraj:
Autor perozwer
Radim audio studio, te ponekad koja dobra igra za relaksaciju.
|
/snip
Super, kupi si masinu za audio obradu i Playstation.
Citiraj:
Koliko imam para i nemam puno za sad oko 10000kn a mislim ić' od16kilo kn do 20kilo kuna.
|
Malo je nejasno gdje tocno ide taj budjet, no ipak, ja bih na tvojem mjestu isao diametralno suprotnom taktikom. Vidim da planiras koristiti TripleHead2Go koji jos sluzbeno nije ni izasao, a s obzirom na 169$ koliko kosta DualHead2Go, ne vjerujem da ovaj nece biti oko 300$ a uz to iziskuje i "glavnu" karticu, sto opet podize ukupnu cijenu. Po tom pitanju, buduci da si vec odlucio biti digitalno limitiran na 1280x1024, preporucam dvije G550 LP PCI-E. Kartice su PCI-E 1x, imaju pasivni hladnjak i u svakom pogledu spadaju u sferu ozbiljne konfiguracije kojoj je presudna kvaliteta i dugotrajnost. Netto cijena takvih kartica te ispada 1750kn (za obje), u sto moras uracunati 22% PDV-a, 10% carine i 35$ DHL troskova (1-4 poslovna dana od narudjbe do dolaska), sto te na kraju ispada ~2500kn za dvije kartice odnosno 4 neovisna izlaza.
Unatoc ozbiljnoj masini, ne valja se razbacivat novcima. Cetvrtino "smo" potrosili na grafiku a sad treba razmisljati u sto ju ubosti. Tu u svakom slucaju upada Pentium D 920 Presler, sa svojih tricavih ~2100 kn. Zaboravi letancije, DFI, voltaze, ouveurklouking, Quake 3 i nadre gurue, te u svakom slucaju gledaj na sada jeftiniji DDR2, i to onaj ECC Reg. sposoban. 2GB (2x1GB) ne bi te smjelo izaci vise od 2200kn a s proizvodjacem tesko mozes fulati ako pazis gdje kupujes. Sad ostaje pitanje ploce, storagea i kuciste, a jedno uvelike ovisi o drugom u tvom slucaju.
IMNSHO, imas totalno krivu storage percepciju. Ono sto tebi, ako zaista radis audio studio, zaista treba jest kvalitetna redundancija. Raptor za audio storage? Mozda ako tu i tamo captureas s kazete Matu Bulica i prijatelje, no sa smijesnim cijenama diskova danas, grehota je ne ici na neku 300GB verziju s pregrst cachea za prosjecnu cijenu od 900kn. Proizvodjac je manje-vise nebitan u tom slucaju. Buduci da nisam bas shvatio kontekst rijeci "arhivski", nije mi jasno mislis li permanentno pohranjivati audio zapise na taj disk ili samo privremeno, dok se ne obrade i presele na neki drugi medij. U svakom slucaju, RAID ti je nepotreban uz redoviti backup. S druge strane, ako stvarno nemas potrebe za tolikim prostorom (u sto cisto sumnjam ako je audio studio u pitanju, no dobro), mozda nije lose uzeti jos jedan disk istog kapaciteta i ubiti dvije muhe jednim udarcem te imati redundantan operativni sustav te "arhivsku" particiju.
U svakom slucaju, ako si se odlucio za sigurniju i "raskosniju" opciju, to je oko 1800kn. IME, iako namjena i sam koncept nisu u potpunosti "u duhu" RAID-a 1, ljudi su mnogo puta zahvaljivali Bogu (odnosno indirektno meni, ali se u takvim situacijama covjek prije laca invokacije nego Bubbinog imena) sto su mogli nesmetano nastaviti s radom u slucaju fizickog kvara diska, sto nije rijetkost u zahtijevnim uvjetima audio studija, sto zbog samog podneblja rada, sto zbog obima posla.
Jos uvijek nam ostaje pitanje ploce. Ploca kakvu trebas mora imati ECC podrsku, izvanredan tech support i savrsenu PCI implementaciju. Nazalost, cini mi se da je Supermicro PDSGE jedina ploca koja bi udovoljila, koja cak nema ni preveliku cijenu s obzirom na ono sto nudi. 1950kn bi otislo na nju.
Ako se ne varam, ostaje pitanje kucista. Ja cu ti preporuciti Enlight SR-5032 sa 450W SSI napajanjem, koje za 1550kn nudi jako, jako puno toga. To ti je moja preporuka, no mozes pokusati eksperimentirati s drugim kucistima i napajanjima, ali racunaj na to da napajanje te klase neces naci ispod 700njak kn.
Sve skupa, mislim da ovo premasivanje budjeta od 2100 kn (12100 sve skupa, ugrubo, vjerojatno i koju kunu manje) zaista ima pokrice i da neces biti nezadovoljan izabranim. Naravno ovo sve ide u scenariju kada imas tih 10ak k kn iskljucivo za konfiguraciju, mada ti ostaje dovoljno da kupis i monitore ako ih vec nemas.