View Single Post
Staro 05.04.2006., 10:33   #12
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor perozwer
Radim audio studio, te ponekad koja dobra igra za relaksaciju.
/snip

Super, kupi si masinu za audio obradu i Playstation.

Citiraj:
Koliko imam para i nemam puno za sad oko 10000kn a mislim ić' od16kilo kn do 20kilo kuna.
Malo je nejasno gdje tocno ide taj budjet, no ipak, ja bih na tvojem mjestu isao diametralno suprotnom taktikom. Vidim da planiras koristiti TripleHead2Go koji jos sluzbeno nije ni izasao, a s obzirom na 169$ koliko kosta DualHead2Go, ne vjerujem da ovaj nece biti oko 300$ a uz to iziskuje i "glavnu" karticu, sto opet podize ukupnu cijenu. Po tom pitanju, buduci da si vec odlucio biti digitalno limitiran na 1280x1024, preporucam dvije G550 LP PCI-E. Kartice su PCI-E 1x, imaju pasivni hladnjak i u svakom pogledu spadaju u sferu ozbiljne konfiguracije kojoj je presudna kvaliteta i dugotrajnost. Netto cijena takvih kartica te ispada 1750kn (za obje), u sto moras uracunati 22% PDV-a, 10% carine i 35$ DHL troskova (1-4 poslovna dana od narudjbe do dolaska), sto te na kraju ispada ~2500kn za dvije kartice odnosno 4 neovisna izlaza.

Unatoc ozbiljnoj masini, ne valja se razbacivat novcima. Cetvrtino "smo" potrosili na grafiku a sad treba razmisljati u sto ju ubosti. Tu u svakom slucaju upada Pentium D 920 Presler, sa svojih tricavih ~2100 kn. Zaboravi letancije, DFI, voltaze, ouveurklouking, Quake 3 i nadre gurue, te u svakom slucaju gledaj na sada jeftiniji DDR2, i to onaj ECC Reg. sposoban. 2GB (2x1GB) ne bi te smjelo izaci vise od 2200kn a s proizvodjacem tesko mozes fulati ako pazis gdje kupujes. Sad ostaje pitanje ploce, storagea i kuciste, a jedno uvelike ovisi o drugom u tvom slucaju.

IMNSHO, imas totalno krivu storage percepciju. Ono sto tebi, ako zaista radis audio studio, zaista treba jest kvalitetna redundancija. Raptor za audio storage? Mozda ako tu i tamo captureas s kazete Matu Bulica i prijatelje, no sa smijesnim cijenama diskova danas, grehota je ne ici na neku 300GB verziju s pregrst cachea za prosjecnu cijenu od 900kn. Proizvodjac je manje-vise nebitan u tom slucaju. Buduci da nisam bas shvatio kontekst rijeci "arhivski", nije mi jasno mislis li permanentno pohranjivati audio zapise na taj disk ili samo privremeno, dok se ne obrade i presele na neki drugi medij. U svakom slucaju, RAID ti je nepotreban uz redoviti backup. S druge strane, ako stvarno nemas potrebe za tolikim prostorom (u sto cisto sumnjam ako je audio studio u pitanju, no dobro), mozda nije lose uzeti jos jedan disk istog kapaciteta i ubiti dvije muhe jednim udarcem te imati redundantan operativni sustav te "arhivsku" particiju.

U svakom slucaju, ako si se odlucio za sigurniju i "raskosniju" opciju, to je oko 1800kn. IME, iako namjena i sam koncept nisu u potpunosti "u duhu" RAID-a 1, ljudi su mnogo puta zahvaljivali Bogu (odnosno indirektno meni, ali se u takvim situacijama covjek prije laca invokacije nego Bubbinog imena) sto su mogli nesmetano nastaviti s radom u slucaju fizickog kvara diska, sto nije rijetkost u zahtijevnim uvjetima audio studija, sto zbog samog podneblja rada, sto zbog obima posla.

Jos uvijek nam ostaje pitanje ploce. Ploca kakvu trebas mora imati ECC podrsku, izvanredan tech support i savrsenu PCI implementaciju. Nazalost, cini mi se da je Supermicro PDSGE jedina ploca koja bi udovoljila, koja cak nema ni preveliku cijenu s obzirom na ono sto nudi. 1950kn bi otislo na nju.

Ako se ne varam, ostaje pitanje kucista. Ja cu ti preporuciti Enlight SR-5032 sa 450W SSI napajanjem, koje za 1550kn nudi jako, jako puno toga. To ti je moja preporuka, no mozes pokusati eksperimentirati s drugim kucistima i napajanjima, ali racunaj na to da napajanje te klase neces naci ispod 700njak kn.

Sve skupa, mislim da ovo premasivanje budjeta od 2100 kn (12100 sve skupa, ugrubo, vjerojatno i koju kunu manje) zaista ima pokrice i da neces biti nezadovoljan izabranim. Naravno ovo sve ide u scenariju kada imas tih 10ak k kn iskljucivo za konfiguraciju, mada ti ostaje dovoljno da kupis i monitore ako ih vec nemas.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline