View Single Post
Staro 03.04.2006., 03:58   #876
E.T.
Moderator
Moj komp

E.T.'s Avatar

Datum registracije: Jan 2004
PRVO: Liga prvaka vise nije Liga prvaka...to je sada liga bogatih...Ovakva je kakva je danas upravo zato jer je G14 priprijetio da ce se odvojiti i kreirati vlastitu Europsku Ligu (sjetimo se kosarkaskog razdora). Ni sada nisu zadovoljni i jos bi vise novca u svoje kase...Nije Milanu,Realu i ostalima cilj igrati protiv Dinama, Rosemborga, Sparte, Malma vec medusobno...Oni zele zaraditi. Koga briga za navijaca? Navijaci su kupci, nogometasi proizvod a klubovi poslodavci. Dobrodosao u stvarni svijet.Svijet kapitala.

DRUGO:Ti se mozes sprdat sa Thunom ali vecina nasih klubova bi sve dala da imaju takav budget, a i vecina igraca iz nase lige da igra tamo...

TRECE: Nije lako ni nasim klubovima. Vecina utakmica im donosi gubitak. Koliko mogu naplatiti reklamu ako imaju prosjek 3000ljudi po utakmici (i to podignut "derbijima")? Koliko mogu zaraditi ako uzmemo u obzir cijenu organizacije utakmice? Samo sat vremena upaljeni reflektori ih kostaju 60000Kn! Koliko je to ulaznica. Kakva je zarada od prodaje dresova? Nikakva. Da nema HNL-a te par sponzora i interesnih grupa koji financiraju nase najvece klubove,oprosta duga od strane drzave, da gradovi ne pomazu odrzavanjem objekata i placanjem dugova za vodu i struju klubovima kako bi uopce izgledala 1HNL?

CETVRTO: Ti gledas sa svog stajalista (navijaca ali i pomalo utopistickog opcenito). Zamisli da si ti nogometas i znas da i losiji igraci od tebe zarade za jedan mjesec vise nego ti cjelu godinu (i to im je dosta da igraju u Austriji ili sl. ligi)... Covjek se brine za svoju egzistenciju. Takav je svijet kapitala. Nogometas ima 15-tak godina da si osigura egzistenciju i da uspije u poslu kojim se bavi. I on je covjek, htio bi si nesto priustiti u zivotu, skrasiti se, ozeniti i imati djecu, osigurati njihovu egzistenciju. Nogomet je SAMO SPOREDNA STVAR!
Evo ti primjer: Rijeka svake godine nekolicini najtalentiranijih juniora ponudi placu od 3000Kn mjesecno+premije(koje ne dobiju jer ih vecinu posalju na posudbu). Pa sad ti razmisli malo. Da si poceo trenirati nogomet sa 6 godina, tisuce i tisuce minuta proveo na treninzima, trinaest godina igrao za klub u svim kategorijama (placao godisnju clanarinu i svu opremu sam) i davao sebe u svakoj utakmici sto zbog kluba, sto zbog zelje za dokazivanjem i onda te doceka 3000Kn i odi u Orijent, Opatiju, Pomorac (i to ako si sretan da te manager ugura-koliko je talenata propalo iz raznoraznih okolnosti). Onda ti navijaci skandiraju svinjo debela i gadaju te kovanicama. Ti mladi decki doslovce prezivljavaju od managera. Konkretni primjer je decka kojemu je Mamic manager,kupio mu je Golfa, davao jos 1000Kn za gorivo mjesecno i nasao mu klub u Maleziji di je dobivao 20000$ godisnje. Nakon dvije god. vratio se u hrvatsku. Ovo je prica decka kojeg poznajem i koji danas igra u 1.HNL za 60000Kn(u jednom drugom klubu-ne bi htio pisati ime i ovako ce ga neki prepoznati).
Vjeruj mi ja sam trenirao 10 godina nogomet i prosao dosta kategorija i znam mnogo ljudi koji su igrali za mlade uzraste nase repke i koji su bili izraziti talenti ali su propali jer nisu imali nekog da ih gura,ili se nikad nisu vratili sa te posudbe. Znas, nije lako nakon 13 godina igranja za Rijeku gdje si bio "glavni igrac" u svim kategorijama otici u neki manji klub kao nitko i nista, dokazati se i nadati se da ces se jednog dana vratiti. Nogomet je lutrija, da bi uspio mora ti se mnogo stvari posloziti.