View Single Post
Staro 02.04.2006., 14:56   #10
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Zvijerko
Ček, a kak onda s onim primjercima procova koji imaju jezgre koje bi u biti i trebali biti modeli koji rade na većim frekvencijama? Koliko znam, bilo je nekoliko serija kod AMD-a da su bolje jezgre stavljali na manje rankirane procesore zbog manjka istih na tržištu. Kak onda kod njih ide? Oće reći da jači procovi iz iste serije imaju manji vijek trajanja?
Da to je istina i ne samo za AMD, fora je u tome da u pocetku jedva proizvedu nazovimo bolje primjerke dok je kasnije obrnuto. Obzirom da se i "bolji" i "losiji" primjerci jednako proizvode te se samo kasnije odredjuje brzina, proizvodjac u nedostatku sporijih one brze brenda kao sporije.
Tvoje pitanje je zapravo na mjestu, jer po toj logici takvi procevi imaju jos duzi zivotni vijek jer rade na nizem taktu i naponu od onog na kojem mogu. Suprotno tome oni "nabrijaniji" imaju kraci. Kad mi tim brendanim dignemo malo napon i frekvu zapravo im u neku ruku izjednacavamo zivotni vijek sa njihovom serijom.
Dizanjem frekve a posebno napona se naravno skracuje vijek, prvenstveno zbog grijanja.
Al' poanta je u tome da jako rijetko procesor (a i ostale komponente) umre prirodnom smrcu, puno prije ga korisnik zamijeni i toga su proizvodjaci itekako svjesni.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote