Citiraj:
Originally posted by WaterFly
[B
Imam LG CD pisač 52x24x52, radim veoma intenzivna kompajliranja sa kojima mi treba na sadašnjem PC AMD K6 III 400 i po 2 dana, treba da mi se procesi paralelno i istovremeno odvijaju. Linux je prava stvar.
3)
Kad se koristi RAID 1 Mirror OS nema pojma šta je ispod RAID-a. Znači formatira, podiže disk, piše, čita i briše kao da je to 1 normalni HDD. Ako jedan disk u array-u rikne onda se ubaci drugi i to može Hot-swap i radi se dalje bez problema. (Nemam još ali mislim da se treba prvo formatirati?) Veoma sigurno za podatke! Brzina ista kao samo sa jednim diskom. Diskovi bi trebali da su isti, znači isti proizvođač, veličina, brzina itd.
Kad se koristi RAID 0 Stripe onda se 2 diska udruže u u array u kome se sabiraju veličine pojedinačnih diskova. I time se dobija na brzini, ali sigurnost je nula. Znači isto kao i kad nemaš RAID.
4)
Za sigurnostst pogledaj pod 3) Miror.
Imam mesta u 1. PC za 8 diskova
Viper High-End Bigtower ATX IW-Q500-ATX
600x200x432
U mestu za HDD (za 6 diskova) staju bez problema 4-5 diskova. Tu hlade 2 80x80 Sunon ventilatora, bučni ali efikasni. Iznad ima ukupno 5 Fioka, od koje u prve donje 2 ima jedan adapter za 2 diska sa ventilatorom. A u 3 odozdo staje bez problema još jedan disk. A pošto je kućište veliko neće biti problema da smestim još jedan disk. Znači mogu imati ukupno do 9 diskova.
Tako ću imati 4 RAID kanala sa 8 diskova i to svi upareni i novi.
A u drugom ima mesta za 5 diskova Miditower.
A šta mislite o OSZ Gladiatoru 2 sa Delta ventilatorom za AMD 3000?
Pozdrav WaterFly [/B]
|
kaj kompajliras svoje linuxe
ok ako ces koristiti 0 i 1...uglavnom se ljudi vecinom sluze 1-icom neznajuci koliko cesto diskovi mogu riknuti...drugo na ideu ces malo teze raditi hotswap...moras imati takve ladice i ne vjerujem bas da ti ovaj raid kontroler to sve moze...nisam ziher ali provjeri da nebi bilo nismo znali
a ovaj proc koji ces ti uzeti je par puta brzi..mozda cak i vise nego li je omjer frekvencija..ima vise cachea ,visi fsb i sl...
ako ces zbog sigurnosti podataka imati raid 1 super..ja sam govorio da ti 0 ne treba nizasta osim za editiranje videa...