za one koje neznaju
Chateaubriand- 35 do 50dkg, reze se od bifteka..pravi komad mesa
satroobrijan meni je najfiniji na tri nacina: papr , senf ali tu upotrebljavam dizon senf i sa aceto balzamicom..uvjek ga jedem krvavog
papar..radim sa tri vsrte papra(crveni,bjeli i crni)..to stavim u muzar,dodam krupnu sol i sve dobro istucam..sa time dobro natrljam meso i ostavim da odstoji neko vrijeme..pred pecnje ga samo malo pouljim i stavim na zagrijanu tavu(tava mora biti toliko zagrijana da se mora dimit iz nje)..drzim ga sa svake strane po 4 do 5 min i van sa njime na tanjur..u tavu dolijem malo govedje juhe i dodam kockicu maslaca koju sam prethodno uvaljao u brasno,pustim da se umak reducira..vratim mesinu u tavicu sa umakom i prokuham jos 1 min
zeleni papar..na zagrijanu tavu dodati maslac(nemije ti zagorit..posmedjit),kad se maslac rastopi dodam zeleni papar, podljiem konajakom i zapalim,dodam zlicu senfa i proprzim jos 1min,podlim vrhnjem za kuhanjem i prokuham umak.
biftek u drugoj tavi ispecem...kad je pecen stavim ga u tavicu sa umakom i prokuham jos 1 min
senf..natrljam meso sa paprom,soli i senfom,pred pecnje ga pouljim i stavim ga pec na zagrijanu tavu...drzm ga sa svake strane 4 do 5 min,kad je pecen stavim ga na tanjur ,u tavu dodam 1 zlicu dijon senfa i 1 zlicu obicnog senfa, podlim govedjom juhom i prokuham umak, pred sam kraj dodam mesinu u umak i prokuham jos 1 min
aceto balzamico..u tavu stavim aceta cca 500mil, jednu mrkvu narezanu na ploske i bubnem na plin da se kuha cca 20min, onda dodam 2 do 4 zlice meda i prokuham jos 5 do 8 min..procjedim i ostavim da se hladi.mesinu samo popaprim
i posolim..specem je na zagrijanoj tavi sa sveke strane 4 do 5 min stavim na tanjur i prelijem sa umakom
jeo bi ga svaki dan ali nemam love..1 kg dodje 90 do 115kg