Jerry, kad je 15% gubitaka u quattru, kako to da moj Passat sa pogonom na sve kotače i 130 KS ubrzava 0.1 sekundu brže do 100 od istovjetnog Passata sa prednjim pogonom? Slušaj što ti kaže Tbred, ne mlati praznu slamu.
Tipičan gubitak snage kroz povećane mehaničke otpore je oko 2-5%, dok quattro donosi na vagu 100-115 kg, ovisno o izvedbi.
Teorija da ćeš prije poginuti sa quattrom nego sa zadnjim pogonom je također šuplja. To je čisto vezano uz vozača koji misli da je 4x4 svemoguć. Ja sam svjestan da nije. To što netko ne shvaća granice nije moj problem.
I za kraj anegdota od prije tri godine. Susjed u Zagorju, kuća 100 metara ispod moje, na brijegu, vozio Mercedesa Compressora. Pao je snijeg i susjed ne može van iz dvorišta zbog same konfiguracije terena, usprkos zimskim gumama. Zove mene da ga sa sajlom povučem. Tip kad je vidio način na koji sam ga izvukao je zaključio da mu je sljedeći auto sa pogonom na sva 4. Sad vozi Audija. Toliko o zaluđenosti sportskim jurilicama i stražnjim pogonom, driftanjem i zabacivanjem stražnjeg kraja.
Quattro je zakon kad zagusti. Jedina bolja stvar je ATTESA-ETS Pro.