View Single Post
Staro 24.03.2006., 15:49   #1
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Spire Lion stream V review

Intelov hladnjačić je polako počeo krepuckati i došlo je vrijeme za zamjenu. Jednog lijepog dana, upalim komp, čujem ruženje i drugu paletu zvukova. Windowsi su se podigli a MBM je prijavio temperaturu procesora od 71°C (!).
Nisam bio baš pri novcima, ali sam pretraživanjem po Nabavi.net našao Spireov hladnjak Lion Stream V za 51 kn u Optimum-računalima (na njihovoj stranici kaže kako imaju Polar stream a zapravo imaju Lion stream, kao što Nabava.net kaže). Kupio sam hladnjak, ugradio ga i nastavak priče slijedi ovdje:
Intelov i Spireov hladnjak izgledaju veoma slično, dapače na prvi pogled nema neke vidljive razlike. Tijela oba dva hladnjaka su izgrađena iz aluminija, dok Spireov hladnjak ima više rebara i ima malenu bakrenu bazu ( slika: http://www.spirecoolers.com/images/p.../SP481B8_2.jpg ). Spireov ima 24 rebra (mislim kako sam dobro izbrojio ) a retail ima 20. To je sva razlika između dva hladnjaka što tiče samog heatsinka. Najznačajnija razlika je u ventilatorima. Intelov se okreće na cca. 2600 rpm, dok Spireov postiže cca. 4200 rpm! Zbog 4200 rpm Spire hladi puno bolje nego retail rješenje, ali je zato puno glasniji.
Spireov ventilator:

Termalna pasta je tvornički nanesena na bazu hladnjaka.
Ovdje možete vidjeti temperature koje postižu hladnjaci (idle temperature su mjerene 10 min. Nakon paljenja Windowsa, a full load tijekom CPU i Memory burn-ina u programu Hot Cpu tester 4 Lite. Kućište je otvoreno, 1 80 mm TT Thunderblade i 2 80 mm venta od PSU-a su ispuh):

Intel retail idle

Spire Lion Stream V idle

Intel retail full load

Spire Lion Stream V full load

Zaključak:
+ cijena, dimenzije, lakoća instalacije, dobre performanse
- glasnoća ventilatora

Lion stream V je veoma jeftino i solidno rješenje, samo je malo preglasan.

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W

Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 26.03.2006. u 13:23.
Swarm dude je offline   Reply With Quote