Citiraj:
Autor Piksa
Ali si biram veličine particija za swap i home? Pa to je bitna stavka, kaj ne?
|
U pocetku? Ne. Ja recimo root particiju (/) ne radim nikad vecu od 20GB s tim da imam samo 2 Flatpak aplikacije (instaliraju se u moj Home kroz user kontekst). Koncetrirtaj se trenutno na koristenje OS-a onako kako tebi odgovara, kasnije kad naletis na neki limit se sve to da premjestiti i pripasati ako bu knap. Keep ist simple...za pocetak i da mu samo root particiju i swap das je dovoljno za igrat se. Kasnije kad vidis koliko ti je root particija bez home mozes otprilike proracunati koliko za tvoje koristenje treba koja velicina koje mount tocke (u Linuxu mozes cijelu particiju zakaciti za bilo koji folder unutar FS-a). Cijelo vrijeme pricamo naravno o EXT4 FS-u. Sa BTRFS-om ces imat manje razbijanja pameti oko toga sto treba biti koliko veliko, definiras sub "particije" i to je to. One kao takve su sve na jednoj fizickoj particiji, imas mogucnost snapshotova kao kod LVM-a. Uglavnom - da ti ne zagorcam zivot previse - za pocetak pukni / na cijeli disk sa recimo 2-8GB swap i to je to. Kad imas cijeli disk na raspolaganju te nijanse su manje bitne, najprije se privikni na OS.