Kako naćerati Proxmox 9 da vidi Intel iGPU, tj Card i RenderD128 device. Ako se slučajno nađete u istom problemu kao ja i izgubite x dana spajajući kraj s krajem, možda vam pomogne. Naime, radim novu PVE9 instalaciju identičnu staroj PVE8 instalaciji, prepisujem setup i ne uspijevam dobiti /dev/dri/ deviceove, dobivam "no such directory" za tu lokaciju.
lspci -v uopće ne prikazuje "kernel driver in use" pod iGPU stavkom, to mi je bio prvi alarm:
Code:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation CometLake-S GT2 [UHD Graphics 630] (rev 05) (prog-if 00 [VGA controller])
DeviceName: Onboard - Video
Subsystem: Dell Device 09a4
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 187, IOMMU group 0
Memory at 90000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16M]
Memory at 80000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
I/O ports at 3000 [size=64]
Expansion ROM at 000c0000 [virtual] [disabled] [size=128K]
Capabilities: [40] Vendor Specific Information: Len=0c <?>
Capabilities: [70] Express Root Complex Integrated Endpoint, IntMsgNum 0
Capabilities: [ac] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit-
Capabilities: [d0] Power Management version 2
Capabilities: [100] Process Address Space ID (PASID)
Capabilities: [200] Address Translation Service (ATS)
Capabilities: [300] Page Request Interface (PRI)
Kernel modules: i915
Problem je što želim passtru-ati te /dev/dri/ deviceove u Plex LXC, ne radim onaj klasični passtru u VM - želim da Proxmox loadira iGPU drivere.
Ispada da je problem bio u grub-u. Na PVE8 sam imao postavljeno:
Code:
"quiet intel_iommu=on iommu=pt pcie_acs_override=downstream,multifunction nofb nomodeset video=efifb:off initcall_blacklist=sysfb_init"
Dosta je tu nebitnih stvari, ali setup je ostao još iz doba kad sam passtru-ao fizičku GPU karticu pa sam mislio da će to i dalje raditi...
Na PVE9 sam morao to reducirati na:
Code:
"quiet intel_iommu=on iommu=pt"
Prije toga sam instalirao i "intel-media-va-driver-non-free", ali nisam siguran je li to i nužan korak pa ga ostavljam. To svakako nisam radio na PVE8 instalaciji.
Nakon promjena u grub-u, i915 driver je napokon loadiran i vidim /dev/dri/ deviceove:
Code:
crw-rw---- 1 root video 226, 1 Nov 20 12:21 card1
crw-rw---- 1 root render 226, 128 Nov 20 12:21 renderD128
Sad ih lako dodam u LXC dodajući par redova u lxc.conf (VIDI EDIT!):
Code:
lxc.cgroup2.devices.allow: c 226:1 rwm
lxc.cgroup2.devices.allow: c 226:128 rwm
lxc.mount.entry: /dev/dri/card1 dev/dri/card1 none bind,optional,create=file
lxc.mount.entry: /dev/dri/renderD128 dev/dri/renderD128 none bind,optional,create=file
Guglajući sam naletio na tucet postova kako je ljudima polomljen passtru iGPU-a u VM nakon upgradea na PVE9. Jest da je to malo drugačiji setup nego moj, ali možda je nešto ipak promjenjeno pod haubom, dunno.
EDIT: Morao sam na kraju podesiti passtru na sljedeći način da bi dobio hw akceleraciju:
https://www.reddit.com/r/Proxmox/com...gh_plex_guide/