Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 20.11.2025., 09:32   #5499
daki
amigo
Moj komp

daki's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor Mejzlik Pregled postova
Ako netko možda planira kupovinu, https://www.klimakoncept.hr/ krenuli sa Black Friday popustima do kraja mjeseca.

Nakon dosta citanja i proucavanja o klimama zadnjih mjeseci, narucio danas ovo cudo za open space dnevni i kuhinju u kuci kod staraca (cca 50-55m2), primarno za grijanje, nadam se da ce da ce opravdat cijenu...

DAIKIN KLIMA UREĐAJ FVXM50B/RXM50A R32

Moze li info u kratkim crtama što ju čini toliko dobrom da bi opravdala skoro pa duplu cijenu u odnosu na neke druge parapetne jedinice? Jel troši manje struje nego klime drugih proizvođača?

Vi koji se grijete na klime, jel netko otprilike mjerio koliko vam troši klima npr. kad počinje zagrijavati, pa kad postigne temperaturu?

Ja imam Samsung Windfree 5kW klimu i ekperimentalno sam se grijao na nju cijeli 10. mj i dio 11. Pratio sam potrošnju smart metrom i bio sam dosta iznenađen koliko učinkovito radi. Koliko sam primjetio, kod startanja potrošnja bi počela sa cca 1200W (ovisno o temperaturi vani), brzo bi se to moduliralo pa bi otprilike jedno vrijeme radila na 500-600W, a kad postigne temperaturu pala bi potrošnja i na 350W. Jedino bi ponekad zasmetalo da kad postigne temperaturu, ne prestaje puhati pa bi se osjetilo kao da puhne i hladniji zrak. Ne znam da li je to bolje riješeno kod klima koje su primarno namijenjene za grijanje.

Budući da mi je potrošnja izgledala mala, preporučio sam starcima da si nabave klimu za namjenu grijanja. Došao majstor, preporučio neku Korel 5kW klimu, na papiru je izgledala ok (SCOP oko 4.6). Klima ugrađena i upogonjena, ugrađen i smart meter za praćenje potrošnje. Međutim, potrošnja je dupla u odnosu na moju. Po smart metru vidim da starta na otprilike sa 2200W (ponekad je bilo i spikeova na 3000W), pa modulira i radi otprilike na 1000W, a najniže sto je zabilježeno je na 650W.

Znam da je to jeftiniji kineski brand, ali to mi se čini velika potrošnja. Zato me zanima ako je još netko mjerio i pratio potrošnju da usporedimo brojke. Pa da i ubuduće mogu procijeniti koliko se isplati dati više novaca za npr. Mitsubishi ili Daikina
daki je online   Reply With Quote