Citiraj:
Autor Karlo666
Jesi li pogledao pinnani post?
Odsada idu novi DNSovi.
Stari više nevrijede.
DNS1 --- 172.24.43.24
DNS2 --- 172.24.45.24
Ako ti i dalje neradi u polje za broj upiši svoj VoIP username.
Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
|
Hvala na info... nisam bio skontao promjenu.. dao si mi inspiraciju da se ubijem od pokušavanja opet.
No mogu reći... radi!! Samo možda nije idealno podešeno, ali opet mi može poslužiti stručno mišljenje da eventualno unaprijedimo config.
U očajnim pokušajima probao sam na ruteru preuzeti IP adresu s njihovog DHCP-a i koristiti tu IP za defaultnu rutu. Namjestio sam DNS-ove na 172.24.43.24 i 172.24.45.24, ali probavajući da pingam ims.t-com.hr sam dobijao rezultat da DNS ime postoji, ali ne daje nikakav zapis/odgovor... tu sam posumnjao da možda ipak DNS pravi probleme...
Pošto sam vidio da su 172.24.78.169 i 172.24.172.169 pingabilni, na telefonu sam namjestio umjesto ims.t-com.hr IP adresu 172.24.172.169 za SIP server i proxy server... kao i login podatke po uzoru na HT-ovu javnu specifikaciju za korištenje vlastite terminalne opreme... i logiralo se napokon!!
U telefon su upisani DNS-ovi 172.24.43.24 i 172.24.45.24, no povezivanje putem DNS-a (FQDN-a) ipak nije urodilo plodom...
Od podataka koje sam upisao:
Display Name: 01xxxxxx
Register Name:
user13@ims.t-com.hr
Username:
+3851xxxxxx@ims.t-com.hr
Password: xxxxxxxx
Eh sad... zašto postoji problem s DNS-om? Koliko kužim nije samo ni do telefona kad ni ruter ne može niš da resolva a očigledno se po screenshotu vidi da nekakav odgovor DNS servera postoji.
Ne kontam zašto menjaju IP adrese SIP servera ali to nije toliki bed... ali ako mijenjaju i IP adrese DNS servera onda tek nastaje problem... no volio bih makar da DNS funkcionira kako ne bih morao prepodešavati svaki put kad promjene adrese SIP servera
EDIT:
Probao sam sada ukucati ovako i ova kombinacija radi:
Serverhost: ims.t-com.hr
Outbound proxy: 172.24.172.169
Ali ako i za outbound proxy ukucam ims.t-com.hr... onda više ne radi... tako da ga muči resolvanje adrese za outbound proxy, ali za SIP server ne...
Mada mošta i nije do jadnog telefona... zvanično bi FQDN trebao raditi u polju Outgoing Proxy,
a vidim da se isto događa i na Fritz!Box-u
Firmware verzija Yealink T31G: 124.87.0.15
I btw, postoji li neka preporuka za ATA-u? Razmišljam da uzmem Grandstream HT801, valjda će raditi s HT-om...?