View Single Post
Staro 07.11.2025., 12:23   #765
struga987
Registered User
Moj komp

struga987's Avatar

Datum registracije: Dec 2023
Pozdrav svima još jednom, kako bi imali neko štivo za vikend, stiže idući sken broja.
Nema labavo idemo samo jako.

Dakle riječ je o broju 77 iz veljače 2002.godine

Naslovnica: skroz crna (u to vrijeme časopis je bio među najprodavanijima i bilo je para za tintu ), u središtu naslovnice XBOX ... je stigao

Po meni osim XBOX-a neke glavne vijesti za PC gamere je najava ''ubojice Counter-Strike-a'' igre pod nazivom Global Operations a koja je izgledala bolje od CS-a i navodno trebala pružiti bolji gameplay. Najava je bila ozbiljna obzirom da je u razvoju igre sudjelovao određeni broj ljudi koji su radili originalni CS tako da ovo nije bila šala.

Tu je i najava igre Call of Cthulhu po mnogima dosta dobra horror avantura.

Međutim glavna stvar po meni je Unreal Tournament 2 za koju mi je čudno da nije išao na naslovnicu časopisa jer realno svi su igrali UT1 koji je bio megapolularan u to vrijeme, čak se igrao u mreži u školi za vrijeme informatike hehe. Uglavnom opet crna pozadina i bijeli tekst, ima se može se

Jedna dosta jaka stvar je recenzija igre Medal of Honor za koju je jako puno PC gamera itekako znalo sa PS1 i realno igra je odlična a PC publika je ovo jedva čekala.

Stoga po meni neki mix naslovnice između UT2 futurizma i MoH klasike bi bila odlična stvar, ovako XBOX crnilo, po meni ne baš...

Tu je i Operation Flashpoint Red Hammer ekspanzija za inače jako dobru igru tog vremena te je bila u samom vrhu popularnosti.

Od hardwarea tu su poet neke GeForce3 kartice, ali i neki zvučnici, zanimljivo da je za jeftiniju verziju komentar za: ''čuju se'' bio presmješan.

Prvi puta se vidi pregled filma Gospodar Prstenova Prstenova družina, također crna pozadina i bijeli font, realno filmčina, sa pravom se spominje da je remek djelo i čeka se nastavak.

Evo link na download časopisa, koji je također A3 format, kompresija je na 124 MB bez nekog značajnog gubitka u kvaliteti.
https://drive.google.com/file/d/1gZO...usp=drive_link

Mnogi smatraju da je od ovog broja nadalje završila zlatna era časopisa te da je pala kvaliteta. Naime, neko moje viđenje stvari je slijedeće:
- krenuo je internet, polako ADSL, veće brzine, pristupačnije cijene
- pc gameri su se lagano mogli informirati o novim igrama na netu, te skinuti demoe igara koje ih zanimaju, a realno PC gameri oni su bili glavna publika časopisu
- neki pad je bio neizbježan zbog dostupnosti internera PC publici i to se znalo
- plan je bio preuzeti XBOX publiku na sebe, jer nije bilo posebnog časopisa za tu konzolu, te u časopisu navesti povremene pc hitove koji bi se recenzirali
- pošto je XBOX ipak Microsoft, ideja je bila nekako povezati PC i XBOX jer ipak je sam XBOX puno bliže PC publici nego PlayStation

Međutim tu su bili problemi kao i za PSX, od potencijalnih konzolaša nitko nije imao para za XBOX kao ni za PlayStation2, te navedeno nije moglo zaživjeti kao na zapadnim tržištima.
PSX kad je krenuo na PS2 igre krenuo je padati, kao i Hacker koji je krenuo sa XBOX igrama.
Tu se počela razvodniti ekipa tj redakcija časopisa jer menađment nije znao šta raditi i koga zadržati i dali se fokusirati na PC gaming ili XBOX. Čak se pričalo kako će PC gaming izumrijeti(?!).
Međutim nito nije imao pojma da u narednim godinama PC gaming jača dolaskom MMORPG (WoW), a polako E-Sport naslovi grabe naprijed i realno PC gaming po dostiže konzole, a čak i prestiže. Naravno tu je bio na vratima i next gen igre poput Far Cry, Doom 3, Half-Life 2 koje generalno rade odličan posao za jačanje PC gaminga općenito.
Po meni tada je već bilo kasno jer se PC publika počela gubiti / postala nezadovoljna časopisom. U to vrijeme se PCplay smatrao boljim od Hackera baš zbog toga.

Generalno i navedeni brojevi su dio povjesti Hackera tako da ću ih nastaviti skenirati da popunimo kolekciju

P.S. ako stignem, za vikend ide još jedan broj

Zadnje izmijenjeno od: struga987. 07.11.2025. u 13:43.
struga987 je offline   Reply With Quote