Dosta dorbih savjeta ali probat cu dodat koju.
"kupio bih svoj prvi volan, ali nije šema "probao bi prvo nešto pa vidio da li je to nešto što će me držati" nego je "volim to i želim nešto što neću imati želju i potrebu upgradeati za 6-12"
Sorry ali ovo zvuci paradoks. Veliki broj, rekao bih 90% simracera koji kupe volane prodaju iste u roku od par mjeseci jer nije to vise to. Skontaju da igra stara skoro 20 godina je #1 simulacija koja naplacuje mjesecnu pretplatu a na to naplacuje staze i auta.
Tako da je po meni suludo davati 1500-2000€ kao pocetnik. Kupi nesto za male pare ala T300 za 200€, vidi da li ces imati volju za necim bolje. Ako bude, prodaj za istu cijenu i kupi rig po zelji.
Drugo, konzola te puno ogracinava i sa hardwareom a i sa naslovima. Jedina simulacija na konzoli jeste ACC koji je opet osakacen u odnos una PC verzijzu. Ako ide samo konzola, onda ides samo na Fanatec. Logitech je skup a tek je usao u simracing vode tako da je izbor periferije, addona i rimova za volane ne postojeci. Thrustmaster najbolji konzolaski volan ima TGT2 koji licno koristim ali je on pregazen, star i nije DD. T818 i T598 zaobici. Prvi se kvari, drugi nejak sa dinamickim silama. Ostali proizodjaci jos nemaju podrsk uza konzole.
Sto se riga tice, nedavn sam svoj dizaajnirao a onda i sastavio. Alu profili 45x90 i 45x45. Soba mi je u kršu i dalje. Stid me slikati, stimam sve da valja pa evo primjer mog dizajna kojeg sam malo korigovao ovih dana ali to je to:
Sjediste mi je office stolica jer su najlakse za postaviti. Epsku gresku sam napravio sa zeljeznim spojnicama a ne alu. Zeljezo na zeljezo pucketa skripi da izludis. Ove alu nisu ravne. Hrapave su, nisu ravne i nemaju taj problem. Uzmes ih jefitno negdje sa neta.
Ovo sto ti spominju, "simrig wheels" da se moze vozati, potrazi neke koji imaju kočnice. Ali da kočnica, da se ne kotrlja i da se ne vrti oko sebe jer svaki put kad sjednes ces pomjeriti simrig. Ja takve imam ali veze nemam koji je model:
Eh sad, mene je sav taj simrig bez stolice koju sam imao, izasao 350€. Nemoj molim te kupovati brendirane rigove vec napravi sebi sam. Za 350€ mozes kupiti onu stolicu za ribolov, playseat challenge. Alu rig jednom sastavis i trajat ce ti forever ali je aluminijum toliko jeftin da nema logike kupovati ove pipe-based simrigs.
Sta god da odlucnis, sa srecom. Simracing je rekao bih fin sport. Jeste gaming ali se moze reci sport zbog fizicke aktivnosti.
P.S.
Nasao prvu sliku testiranja na 65" TV-u pa se necu puno sramotit jer je sve u mraku