View Single Post
Staro Danas, 09:46   #744
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Vidim da je rasprava tu još uvijek aktualna. No, da skratim svoju priču, ponovit ću ono što mi se desilo prije kojih dvadesetak godina dok sam imao svoj obrt i održavao računala.
Epizoda 1 - pošalje mene kolega u računovodstvo jednog poduzeća jer u računovodstvu jedno računalo izgleda ima virus. I ulazim ja u sobu računovodstva, nisam ni zatvorio vrata za sobom kad kaže meni voditeljica računovodstva da joj ne praznim "mapu Recycle Bin na desktopu" jer si je tamo pospremila važne dokumente. OK, pokušavam ja spojiti sliku i zvuk te rečenice, sjednem za računalo i u Recycle Binu hrpa Excel datoteka. Meni pada mrak na oči, napravim novu mapu, prebacim sve datoteke i objasnim teti Biserki da je mogla ostati bez tih dokumenata kao od šale, pogotovo kod uklanjanja virusa. Ona to poprati osmjehom i kaže: "Nisam znala kako napraviti drugu mapu na desktopu pa sam tu pospremala."
Zemljo, otvori se.
Epizoda 2 istog poduzeća nakon nekih 2-3 mjeseca - isto računalo opet s problemima, dođem, pregledavam računalo i skužim da HDD klikće i da je na putu u vječna lovišta. Kažem ja teti Biserki da disk odlazi i da ima još najviše mjesec dana do tri mjeseca da sve prebace na novi disk. Još ja javim kolegi koji me prvi puta poslao tamo o čemu se radi, kažem disk će crknuti za mjesec dana i kaže on da će javiti šefu jer se zna s njim. Još kolega šalje ponudu za novi disk i prebacivanje podataka, cifra nije bila veća od 1.000 kn s PDV-om, ali nije dobio nikakav odgovor.
Epizoda 3 istog poduzeća nakon 30 dana od zadnje intervencije - šalje opet mene kolega jer isto računalo "nešto ne radi". Naravno da je krepao disk za koji sam rekao da crkava i koji sam tada izvadio, predao kolegi da odnese na spašavanje podataka koje je koštalo cca 3.500 kn, a poduzeće je moralo kupiti i novi disk.

Sve u svemu, ušteda koju je poduzeće htjelo na silu provesti pokazala se kao najveći trošak, pogubili su par Excel datoteka, ali je teti Biserki bilo drago da "ima samo 3 dana posla" da opet složi tablice jer bi se inače godinu dana zabavljala slažući tablice iz daleke prošlosti i sadašnjosti, ne računajući da joj dolaze i nove tablice.

Eto, toliko o sigurnosti podataka i korisnicima...
Sinac je offline   Reply With Quote